Moravské naftové doly patří jen KKCG, prodej podílů schválil ÚOHS

21.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. května (ČTK) - Holding KKCG podnikatele Karla Komárka se stal jediným vlastníkem Moravských naftových dolů (MND). Prodej podílů firem E.ON a Slovenský plynárenský priemysel (SPP) holdingu schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Fúze podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. ÚOHS to dnes uvedl na svých webových stránkách. Spory o MND trvaly čtyři roky a doprovázela je více než stovka soudních žalob.

Z největší těžařské firmy odchází akcionáři z Německa a Slovenska. Dosud vlastnila 41,18 procenta Moravských naftových dolů společnost Europgas, která patří rovným dílem KKCG a německé společnosti E.ON Ruhrgas. Zbývající 51,82 procenta vlastní společnost SPP Bohemia, která opět rovným dílem patří Europgasu a Slovenskému plynárenskému priemyslu.

KGCC tak od E.ON získá zbývající poloviční podíl v Europgasu, podíl ve společnost SPP Bohemia přenechá slovenskému partnerovi výměnou za akcie právě MND. Slovenský antimonopolní úřad už podle agentury Sita souhlasil s tím, aby SPP získal od Komárků akcie firmy SPP Bohemia výměnou za akcie Moravských naftových dolů. SPP Bohemia provozuje v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku jeden z největších zásobníků plynu v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK