Volit můžete i z nemocnice

26.05.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Pokud jste v průběhu voleb hospitalizovaní v nemocnic, právo volit neztrácíte. Je však potřeba si předem zajistit tzv. voličský průkaz v místě vašeho trvalého bydliště. Jinak o svoje právo můžete přijít.

Téma týdne: Volby 2010

Při pobytu v nemocnici, porodnici, sanatoriu, ústavu sociální péče nebo v obdobném ústavu a zařízení může oprávněný volič vybrat ze dvou možností podle toho zda jde o hospitalizaci dlouhodobou či krátkodobou.

Pokud vám zdravotní postižení neumožňuje vložit lístky do obálky, můžete si s sebou vzít asistenta. V případě, že vám nemoc neumožňuje se do volební místnosti dostavit, můžete požádat volební komisi, aby za vámi přišla s přenosnou urnou domů. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky. Při hlasování postupují členové volební komise tak, aby byla zachována tajnost hlasování.


Dlouhodobá hospitalizace


Při dlouhodobé hospitalizaci v nemocnici nebo podobném zařízení, kde se předpokládá, že pacient zůstane i v průběhu konání voleb, bude personál voliče informovat o možnosti zápisu do zvláštního seznamu voličů, na základě kterého bude moci uplatnit své volební právo. Volič takto zapsaný na zvláštní seznam pak hlasuje pro kandidáty z volebního kraje, ve kterém je nemocniční zařízení umístěno.


Krátkodobá hospitalizace


Pokud máte naplánovanou hospitalizaci na termín voleb a víte do kterého nemocničního zařízení půjdete, je pro vás nejlepší vyřízení voličského průkazu, na který můžete volit v jakékoliv volební místnosti na území České republiky. Na základě plné moci vám může obstarat voličský průkaz i jiná osoba.

Pokud stonáte doma, můžete požádat obecní úřad, aby za vámi přišli s přenosnou volební urnou domů.


Voličské průkazy


Pokud si potřebujete ať už z důvodu pobytu v nemocnici mimo váš okrsek či bude volit jinde než v místě svého trvalého bydliště je nutné si vyřídit již zmíněný voličský průkaz. O něj můžete zažádat na okrskové volební komisi ve svém trvalém bydlišti. Tyto žádosti zpracovává obecní úřad a žadatele zapíše do zvláštního seznamu. Pokud jste chtěli využít písemné žádosti, tak jste měli čas do minulého pátku. Avšak o voličský průkaz, ale můžete stále žádat osobně až do 26. května 2010 do 16 hodin.

Pokud tohoto termínu nevyužijete, nebude vám voličský průkaz vydán a nebudete se moci voleb zúčastnit. O své volební právo, pak už nepřijdete jedině pokud jste hospitalizováni v nemocnici, která je ve vašem volebním okrsku.


Jak probíhají volby v nemocnici?


V den konání voleb se do zdravotnického zařízení dostaví s přenosnou volební urnou členové okrskové volební komise ustanovené v územním obvodu příslušného zařízení. Volič odevzdá voličský průkaz členům okrskové volební komise a po prokázání totožnosti a státního občanství platným občanským průkazem nebo cestovním dokladem České republiky obdrží úřední obálku s úplnou sadou hlasovacích lístků a bude moci hlasovat.

Pokud jste již zapsáni na zvláštním seznamu voličů a došlo u vás k takové změně, že budete nakonec chtít volit ve svém volebním okrsku podle místa bydliště, je nutné zápis zrušit. Tedy pokud se volič dostaví k hlasování v okrsku, kde je přihlášen k trvalému pobytu, a prokáže se, že v okrsku, kde byl zapsán ve výpisu ze zvláštního seznamu voličů nehlasoval a tento zápis byl zrušen může volit.

Voliči, který je v nemocnici nebo v obdobném zdravotnickém zařízení, a není zapsán ve zvláštním seznamu voličů nebo nemá voličský průkaz anebo nemá trvalý pobyt v okrsku, kde se nemocnice nebo obdobné zdravotnické zařízení nachází, nemůže okrsková volební komise umožnit hlasování.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA