Benzina končí s prodejem benzinu Special 91, doprodává zásoby

25.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Čerpací stanice Benzina doprodávají poslední zásoby bezolovnatého benzinu Special 91. Kvůli dlouhodobému poklesu poptávky po Specialu 91 přestaly rafinerie tento benzin dodávat. Společnost Benzina o tom dnes informovala na tiskové konferenci.

Spotřeba benzinu Special 91, který je určen pro automobily bez katalyzátoru, od roku 2000 postupně klesala, až v roce 2009 spadla pod jedno procento. Přitom ještě v roce 2000 tvořil Special více než desetinu celkové spotřeby. Postupný pokles poptávky souvisí s obměnou a modernizací vozového parku.

"Se Specialem je definitivní konec. Jeho prodej se už přestal vyplácet. Pumpy už jen doprodají své zásoby, které jsou podle našich zjištění maximálně na padesát dnů," citoval server iHNed ředitele pro jakost společnosti Benzina Václava Loulu. Special 91 lze ale podle něho nahradit Naturalem 95 a přidáním aditiva, například Benaditu BA.

Benzin Special 91 už využívají jen starší typy aut, jako jsou například vozy Škoda 1000 MB, 100, 105 a 120, sovětský Žiguli, polský Fiat, rumunská Dacia a východoněmecké Wartburgy a Trabanty. Automobilů bez katalyzátoru je v ČR ještě zhruba asi milion.

Některé čerpací stanice již Special vůbec nenabízejí. Společnost Shell ČR se pro definitivní stažení tohoto paliva rozhodla v polovině loňského roku. Loni Benzina nabízela Special na více než dvou třetinách svých čerpacích stanic, na 260 pumpách z asi 340. Dnes je Special k dostání jen u 140 stanic Benziny, uvedl iHNned.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK