Schodek běžného účtu platební bilance Slovenska prudce vzrostl

26.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 26. května (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance Slovenska v březnu vyskočil na 70,1 milionu eur (1,8 miliardy Kč) z únorových upravených 35,3 milionu eur. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila slovenská centrální banka (NBS). Proti loňskému březnu je však schodek výrazně nižší. Ve třetím měsíci 2009 běžný účet platební bilance skončil s deficitem 215,2 milionu eur.

K nárůstu schodku běžného účtu v březnu podle centrální banky přispělo hlavně zhoršení vývoje bilance běžných transferů, které způsobilo meziměsíčně nižší čerpání z eurofondů. "Naopak pozitivní vliv na saldo běžného účtu měl nárůst přebytku obchodní bilance a v menší míře i nižší deficit bilance služeb," komentovala březnové výsledky NBS.

Centrální banka původně koncem dubna uváděla za únor schodek běžného účtu 92,4 milionu eur. Loni jeho deficit klesl na 1,94 miliardy, což byly asi tři procenta výkonu ekonomiky, z předloňských 4,43 miliardy eur. Podle aktuální prognózy NBS by měl schodek letos činit 3,2 procenta hrubého domácího produktu.

Platební bilance vyjadřuje vnější ekonomickou rovnováhu státu. Zaznamenává všechny ekonomické transakce mezi subjekty dané země a subjekty v zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK