Boeing bude v USA soutěžit o výrobu prezidentských helikoptér

07.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 7. června (ČTK) - Americký strojírenský koncern Boeing se bude díky licenci k výrobě helikoptér od italské skupiny Finmeccanica smět ucházet o výrobu strojů v rámci prezidentského programu amerického vojenského námořnictva. Boeing to uvedl v dnešní zprávě, o finančních podmínkách ale neinformoval. O výrobu se zřejmě budou ucházet také Sikorsky ze skupiny United Technologies a Lockheed Martin.

Boeing si zajistí licenci od divize AgustaWestland, která je součástí italské skupiny. Díky ní chce vyrábět model vrtulníku AW101. "Díky této dohodě to bude stroj Boeing, vyrobený lidmi z Boeingu v jedné z jeho amerických továren," uvedl podnik. Pokud by zakázku získal, Finmeccanica by v ní figurovala jako subdodavatel.

AgustaWestland se v roce 2005 spojil s rivalem Lockheed Martin, aby se ucházel o výrobu prezidentské helikoptéry s modelem EH101. Prezident Barack Obama ale kontrakt zrušil kvůli omezování zbrojních výdajů.

Třímotorový AW101 je středně velký model helikoptéry osvědčený v bojích. Sloužil v Bosně, Iráku a Afghánistánu; aliance NATO využívá přes 150 těchto strojů. Model sloužil v předchozím prezidentském programu, během nějž dodal devět strojů jako hlavní dodavatel právě AgustaWestland.

Sikorsky a Lockheed Martin oznámily již v dubnu, že se o zakázku budou zajímat také. Předložit podkladové informace zadavateli mají firmy do 18. června. Akcie Finmeccaniky dnes díky zprávě posílily o 1,8 procenta na 8,84 eura, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK