Euro se vyšplhalo nad 1,23 USD

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Kurz eura vůči dolaru se dnes vyšplhal nad 1,23 USD, protože solidní poptávka po evropských dluhopisech zmírnila obavy ohledně dluhové krize. Nárůst jednotné evropské měny však zbrzdila zpráva o překvapivě prudkém poklesu důvěry německých investorů v ekonomiku.

Kolem 16:00 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,5 procenta na 1,2281 USD. Předtím se vyšplhalo až na 1,2305 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 3. června. Vůči japonskému jenu stoupla jednotná evropská měna o 0,3 procenta na 112,15 JPY, napsala agentura Reuters.

Španělsko dnes získalo prodejem státních cenných papírů 5,2 miliardy eur, Belgie 2,5 miliardy eur a Irsko 1,5 miliardy eur. "Čím více začíná trh vidět, že se úvěrové trhy vracejí k normálu, tím lepší to je pro euro," uvedl analytik Boris Schlossberg ze společnosti GFT. "Domnívám se, že jsme se nyní v podstatě dostali do bodu, ve kterém trh cítí, že to nejhorší pro euro bylo prozatím (do kurzů) započítáno," dodal.

Obavy ohledně eura nicméně podle analytiků navzdory nynějšímu oživení pravděpodobně přetrvají. Španělsko v pondělí poprvé přiznalo, že některé jeho banky se dostaly do krize likvidity a zahraniční banky jim odmítají poskytovat krátkodobé úvěry na mezibankovním trhu. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pondělí srazila úvěrové hodnocení Řecka o plné čtyři příčky na stupeň Ba1 z dosavadního A3.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK