Vypořádání majetkových podílů v družstvech má Senát řešit v září

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Senátorský návrh zákona o vypořádání majetkových podílů v předlistopadových zemědělských družstvech bude Senát projednávat až od září. Senátoři ODS svůj návrh z dnešního jednání horní komory stáhli kvůli tomu, že by byl zamítnut kvůli odmítavému postoji levice a absenci řady podporovatelů. "Ten hlavní důvod byl, že nás tam bylo málo," řekl ČTK hlavní tvůrce zákona Jiří Liška (ODS) s tím, že návrh znovu předloží na příští schůzi Senátu.

Návrh navazuje na podobnou loňskou předlohu, která měla původně prodloužit lhůtu pro vypořádání majetkových podílů bývalých družstevníků z deseti na 15 let. Bývalá sněmovna ale návrh odmítla včas projednat a lhůta tak skončila závěrem loňského roku.

Nová předloha počítá s tím, že o nevypořádané podíly by mohli jejich vlastníci žádat ještě rok. Pokud se jich nedomohou, mohli by svůj nárok na finanční vyrovnání uplatnit u ministerstva zemědělství, které by podíly následně vymáhalo ve splátkách během tří let.

Podobnou snahu řešit tuto situaci měla už předloni tehdejší vláda Mirka Topolánka, podle ní se počet oprávněných osob pohyboval kolem 100.000 a výše jejich nevypořádaných podílů činila zhruba deset miliard korun. Vládní návrh měl rovnou zajistit finanční vypořádání bývalým podílníkům zemědělských družstev, která zanikla nebo z nich byl vyveden majetek. Cílem bylo zabránit tomu, aby tyto nároky přešly na stát. Ani tento návrh ale bývalá sněmovna nepodpořila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK