Liberec dnes schválil vydání dluhopisů za dvě miliardy korun

24.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 24. června (ČTK) - Liberečtí zastupitelé dnes schválili smlouvu o vydání komunálních dluhopisů za dvě miliardy korun. Emisi s patnáctiletou splatností zajistí pro město Česká spořitelna, dluhopisy budou k dispozici od 16. července. Pro stotisícový Liberec to nebude znamenat výrazně větší zadlužení, než má už nyní. V současné době město a jeho organizace a firmy splácejí závazky za 1,89 miliardy korun, které město z výnosu prodeje dluhopisů jednorázově splatí a ještě mu zbude na předfinancování projektů, které získaly dotace z evropských fondů.

Podle původního záměru chtělo město vydat dluhopisy jen za 1,375 miliardy korun s dvacetiletou splatností. Záměr ale značně zkomplikovala ekonomická krize. "V průběhu přípravných prací se ale objevily skutečnosti, které jsme nepředpokládali," řekl ČTK primátor Jiří Kittner. Přípravu podle něj zkomplikovaly hlavně turbulence na finančních trzích, které výrazně snížily zájem bank. Město proto hledalo konsorcium bank, nakonec ale dostalo nabídku jen od České spořitelny.

Emisi schválilo i ministerstvo financí, protože podle Jakuba Haase z tiskového oddělení zadlužení města výrazně nezvýší. Liberec je podle Haase čtvrtým velkým městem, které dluhopisy vydává. V minulosti tohoto způsobu financování využila Praha, která vydala dluhopisy za bezmála 9,5 miliardy korun, které použila na modernizaci vozového parku metra a financování investičních akcí. Dluhopisy za více než dvě miliardy vydalo také Brno a jako poslední v roce 2004 také Ostrava, která prodejem cenných papírů za 3,16 miliardy korun získala peníze na investiční výstavbu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK