Dovolená na jistotu – krátkodobé havarijní pojištění

28.06.2010 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Cesta na dovolenou u moře je vhodnou příležitostí pro sjednání havarijního pojištění jinak nepojištěného auta.

Začíná opět období, kdy se velká část našeho národa vydá svými osobními vozy na jadranské pobřeží, ale i do dalších míst Evropy. Tyto přes 1000 km dlouhé cesty v horku, přes noc, v neznámé krajině a s celou rodinou za zády jsou pro běžné řidiče několikanásobně rizikovější než běžné jízdy po zbytek roku. Proto rozhodně stojí za úvahu, zda-li si tuto nejrizikovější část dovolené nezajistit.

Vycházíme z předpokladu, že většina nových aut do 3 nebo 4 let věku je havarijně pojištěna, ale poté již podíl havarijně pojištěných vozů klesá. Oslovili jsme proto všechny pojišťovny nabízející havarijní pojištění s tímto dotazem:


  • Nabízíte krátkodobé havarijní pojištění? Pokud ano, jaká je nejmenší délka
    tohoto pojištění?
  • Kolik stojí toto pojištění vozu Škoda Octavia II 1.9 TDI, 77 kW, výbava
    Ambiente, r.v. 2005, najeto 180 000 km na 10 dnů na cestu do Chorvatska a/nebo
    Itálie?
  • Kolik stojí toto pojištění vozu Renault Mégane II Grandtour 1.4 16 V, 72 kW,
    výbava Confort Expression, r.v. 2004, najeto 120.000 km, na tutéž cestu?
  • Jaké asistenční služby jsou zahrnuty v ceně pojištění?


Ne všude uspějete


S požadavkem na sjednání krátkodobého havarijního pojištění zájemce neuspěje u ČSOB pojišťovny, Direct pojišťovny, Generali, Wüstenrot pojišťovny a Servisní pojišťovny.

Jen částečný úspěch zaznamená u České podnikatelské pojišťovny a Allianz, které nabízejí krátkodobé pojištění minimálně na 3 měsíce, což není obvyklá doba dovolené.

U Allianz by toto havarijní pojištění na tři měsíce pro klienta z Příbrami, s bonusem za 125 měsíců bezeškodní historie a slevou 5% za současně sjednané povinné ručení přišlo u Škody Octavie na 3 048 Kč, u Renaultu Mégane na 3072 Kč.

Česká podnikatelská pojišťovna nabízí havarijní pojištění na 3 měsíce, přičemž o pojistném rozhoduje řada kritérií. Pro příklad jsme uvedli: věk pojistníka 41 let, bydlí v Benešově, cena octavie je 166 tis. Kč. Bez bonusu přijde toto pojištění na 3711 Kč a zahrnuje havárii, živelní událost, odcizení a  vandalismus. V případě méganu v hodnotě 152 tis. Kč stojí pojištění stejného majitele za stejných podmínek 4077 Kč.

V ceně pojištění u České podnikatelské pojišťovny i Allianz jsou běžné asistenční služby.

Pojišťovna AXA umožní krátkodobé pojištění na jeden měsíc jen na základě schválení Generálním ředitelstvím pojišťovny, což považujeme za nepraktické pro klienta, který ve shonu chce rychle pojistit svůj vůz a téměř ihned vyrazit.


Máme 5 možností


Pokud chce klient skutečně své vozidlo pojistit na velmi krátkou dobu, pak mu nejvíce bude vyhovovat Česká pojišťovna, která nabízí krátkodobé havarijní pojištění již na 14 dnů. Na paty jí šlape pojišťovna Triglav, která nabízí pojištění na 15 dnů, ale cena pojistky zůstává stejná i pro 30 denní pojištění. Obdobně u Hasičské vzájemné pojišťovny lze pojistit auto i na den, ale pojistné je stejné jako za jeden měsíc. Všechny pojišťovny nabízí k pojištění asistenční služby ve velmi podobném rozsahu, z nich se vymyká snad jen pojišťovna Triglav, jejíž asistenční služby při pojistné události v zahraničí obsahují velmi velkorysou částku až do výše 30.000,- Kč na opravu či odtah vozidla domů.

Pojišťovna Uniqa vám pak pojistí auto nejméně na celý měsíc, podobně jako Kooperativa, u níž je ale nutné spolu s havarijním pojištěním sjednat i povinné ručení na dobu platnosti havarijního pojištění.

Kooperativa pojistí pro příklad námi určené vozy s 5% spoluúčastí a bonusem za 120 bezeškodních měsíců na povinném ručení i havarijním pojištění. Pojištění přijde majitele vozu na 1276 Kč u octavie a 846 Kč u méganu. Pro běžného řidiče je ale téměř nereálné získat potvrzení o bezeškodním průběhu povinného ručení za 120 měsíců, když má své vozidlo neustále pojištěno.

Uniqa nabízí pojištění s 5% spoluúčastí (nejméně 2.500 Kč) ve variantě KASKO (havárie, odcizení, vandalismus, živel, pád věci živé nebo neživé) pro vlastníky ve věku 29 až 54 let za pojistné u octavie 1330 – 1565 Kč, u méganu za pojistné 1470 – 1730 Kč. Přesná výše pojistného závisí na místě bydliště vlastníka vozu.


Hasičská vzájemná má jasný klíč


Dle mého názoru nejjasnější klíč určování výše pojistného aplikuje Hasičská vzájemná pojišťovna. Za základ se bere roční pojistné, v případě pojištění do 1 měsíce je pojistným částka ve výši 10% ročního pojištění, v případě délky pojištění do 2 měsíců 20% z ročního pojistného atd.

Konkrétně měsíční havarijní pojištění, které kryje i škody způsobené živlem a odcizením vozu se spoluúčastí 5% (nejméně 5 tis. Kč) přijde u octavie na 1121 Kč, u méganu na 962 korun.

U Triglavu stojí pojištění na dobu 15 – 30 dnů 1589 Kč u octavie, 1667 Kč u méganu. Jeho výhodou je velký limit u asistenční služby na opravu vozidla v zahraničí či odtah domů.

Konečně Česká pojišťovna nabízí 14denní pojištění ve variantě All Risk (havárie, živel, odcizení a neoprávněné užití vozidla), se spoluúčastí 5 % (min. 5000 Kč), při pojistné částce u octavie 170 000 Kč, za 1132 Kč. V případě méganu v hodnotě 150 000 Kč pak bude majitelova peněženka chudší o 1334 Kč.


Hodnocení


Vzhledem k předmětu pojištění je velmi obtížné učinit přesné srovnání, neboť možných variant stáří vozu, výbavy, možností pojištění apod. jsou miliony. Pokusili jsme se určit dva zástupce vozů obvyklých na našich silnicích, a to jednoho domácího a jednoho zahraničního. Přesto nebylo cílem našeho průzkumu zjištění přesných cen, ale spíše situace na trhu.

Na základě výše uvedeného můžeme doporučit se po tomto typu pojištění poohlédnout spíše u menších pojišťoven, jako jsou Hasičská vzájemná pojišťovna a Triglav. Hasičská vzájemná pojišťovna vede velmi cenově zajímavými sazbami, Triglav má výhodu v asistenčních službách.
Větší jistotu na své dovolené tak můžete získat již za částku okolo tisíce korun. Ale přesto Vám přejeme, ať na své dovolené služby pojišťovny nemusíte využít.  

Autor článku

Vít Doležálek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ