Řecko nabízí k prodeji pozemky na ostrovech i některé ostrůvky

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. června (ČTK) - Těžce zadlužené Řecko v zoufalé snaze získat peníze začíná nabízet pozemky na větších ostrovech i některé ostrůvky k prodeji nebo dlouhodobému pronájmu investorům, miliardářům a celebritám. Podle britského listu Guardian se proslýchá, že zájem o pozemek na ostrově Rhodos má například ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič.

Řecko má 6000 ostrovů, z toho osídlených je však jen 227. Vedle dluhové krize je rozhodnutí vlády začít s prodejem půdy na ostrovech motivováno i neschopností státu vybudovat na řadě z nich základní infrastrukturu. Atény doufají, že prodej nebo dlouhodobý pronájem pozemků přitáhne investice, které vytvoří pracovní místa a daňové příjmy.

Jedním z míst na prodej je oblast na ostrově Mykonos, který je jednou z předních turistických destinací v Řecku. Území je z třetiny vlastněno vládou, která hledá kupce ochotného přinést kapitál a vybudovat zde luxusní turistický komplex, dozvěděl se Guardian od zdroje informovaného o jednáních.

Potenciální investoři z Číny a Ruska údajně včetně Abramoviče sledují pozemky na ostrově Rhodos. Investoři v těchto zemích by chtěli bohatnoucímu obyvatelstvu obou zemí zajistit vhodnou destinaci ve Středozemí.

Řecko má teď hluboko do kapsy, protože Mezinárodní měnový fond mu naordinoval drastickou léčebnou kúru. Řecko musí šetřit, aby mělo od MMF a zemí eurozóny nárok na finanční pomoc celkem 110 miliard eur. Bez ní by zemi hrozil státní bankrot a finanční a hospodářský chaos.

Na internetu se například nabízí za 15 milionů eur (387 milionů Kč) ostrov Nafsika v Iónském moři o rozloze asi 500 hektarů, Jiné ostrůvky jsou k mání třeba za necelé dva miliony eur, tedy levněji než domy v luxusních londýnských čtvrtích Mayfair nebo Chelsea. Některé z řeckých ostrůvků jsou ale tak malé, že se na nich stěží dá umístit lehátko, upozorňuje případné zájemce Guardian.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK