Unipetrol a Synthos zahájili v Kralupech novou výrobu

25.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. června (ČTK) - Společný podnik Unipetrolu a Synthosu Kralupy, akciová společnost Butadien Kralupy, dnes zahájil výrobu v nové butadienové jednotce. Investice za 1,2 miliardy korun nahradí stávající výrobní jednotku provozovanou Synthosem Kralupy. Oznámil to Unipetrol.

Nová výrobní jednotka využívá technologii japonské společnosti JSR. Ta podle Unipetrolu odpovídá nejpřísnějším požadavkům bezpečnosti výroby i péče o životní prostředí. Generálním dodavatelem stavby a zařízení je společnost Chemoprojekt.

Nová technologie má zajistit efektivnější výrobu vysoce kvalitních produktů. Ve srovnání s dosavadní technologií se při výrobě butadienu, používaného například při výrobě kaučuku, ušetří až 38 procent tepla. Další výhodou je i vysoký stupeň automatizace. Podobné technologie jsou v provozu zatím pouze v Japonsku, Indii a v Jižní Koreji.

Rozhodnutí o výstavbě nové butadienové jednotky bylo součástí smlouvy o prodeji Kaučuku (dnes Synthos Kralupy) do vlastnictví polské společnosti Firma Chemiczna Dwory. Na základě této smlouvy byla uzavřena dohoda o založení společného podniku Butadien Kralupy. Unipetrol má ve společném podniku Butadien Kralupy 51 procent, Synthos Kralupy 49 procent.

Odběratelem butadienu bude i nadále společnost Synthos Kralupy, která je součástí kapitálové skupiny Synthos. Synthos Kralupy je významným obchodním partnerem skupiny Unipetrol i pokud jde o další produkty. Unipetrol mu dodává etylén a benzen.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK