Výrobce těstovin Europasta chce uzavřít výrobu v Rosicích u Brna

30.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boršov nad Vltavou (Českobudějovicko) 30. června (ČTK) - Největší výrobce těstovin ve střední Evropě společnost Europasta SE chce do konce příštího roku uzavřít výrobu v Rosicích u Brna. Těstoviny bude nadále vyrábět ve dvou divizích v Boršově nad Vltavou a Litovli. Spojení tří továren do dvou je systémovou změnou, která je připravena nezávisle na ekonomické krizi, řekl ČTK generální ředitel Europasta SE Pavel Hrdina. V Rosicích nyní pracuje 30 lidí, jejich počet společnost snižovala už v květnu, a to o 20 zaměstnanců.

Ekonomická krize podle Hrdiny zasáhla i potravinářství, i když v menší míře něž průmyslová odvětví. "Spotřeba potravin zaznamenala mírný pokles, i když v jednotkách procent. Situace se letos ještě trochu zhoršuje," uvedl. Kvůli krizi začaly podle něj obchodní řetězce více tlačit na výrobce potravin a jejich marže.

Další problém by mohlo přinést i uvažované zvýšení nižší sazby DPH o dvě procenta. "Bude záležet, zda se zvýšení DPH promítne do cen zboží v obchodě, marží řetězců nebo výrobců," doplnil.

Holding Europasta SE byl založen v roce 2002, letos se sloučil se svými dceřinými společnostmi v Čechách - Adriana, Bratři Zátkové, BZ Silo a Tero Rosice. Původní společnosti zůstávají v podobě divizí, výrobky pod jejich značkami jsou zachovány. Do holdingu letos vstoupili dva zahraniční investoři, kteří získali po 25 procentech akcií, a to španělský výrobce těstovin Productos Alimenticios Gallo a portugalský výrobce těstovin a cereálií Cerealis Produtos Alimentares.

Díky nim by se holdingu mohlo podařit získat nové akvizice v zahraničí. "Pokud si budeme chtít ve středoevropském regionu udržet pozici největšího výrobce, bude třeba pokračovat v expanzi," dodal Hrdina.

Divize holdingu, Bratři Zátkové, Adriana a Tero Rosice, ročně vyrobí kolem 60.000 tun těstovin. Vyrábějí jak privátní značky pro obchodní řetězce, tak i své značky. Zhruba čtvrtinu produkce tvoří semolinové těstoviny vyráběné z tvrdé pšenice, kterou dováží z Rakouska a Maďarska, zbytek jsou těstoviny z měkké pšenice. V Česku se prodává zhruba třetina semolinových těstovin. "Problém semolinových těstovin je jejich vyšší cena. Sáček nejlevnější privátní značky může stát okolo sedmi korun, zatímco u semolinových se pohybuje mezi 15 a 30 korunami," doplnil Hrdina.

Skupina loni dosáhla konsolidovaného zisku 85 milionů korun a tržeb 1,25 miliardy. Hrdina letos očekává horší výsledky vzhledem k situaci na trhu. V příštím roce plánují investice 100 milionů korun do nových technologií a automatizace, v posledních dvou letech do modernizace investovali 230 milionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK