Nová povinnost pro podnikatele - identifikační číslo provozovny

13.07.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od začátku měsíce vešel v platnost zákon, který klade novou povinnost podnikateli, který svojí činnost provozuje v provozovně. Ta teď musí být označena tzv. identifikačním číslem provozovny.

V souvislosti s nabytím účinnosti zákona 227/2009 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech, vzniká nová povinnost pro podnikatele, kteří musí označit svoji provozovnu tzv. identifikačním číslem provozovny (IČP).

Živnostenské úřady od 1.7.2010 začaly nově přidělovat identifikační číslo provozovny (IČP) při oznámení zahájení provozování živnosti. IČP je desetimístné číslo, které musí být viditelně a trvale umístěno na vaší provozovně.

Identifikační číslo podnikatelského subjektu, které podnikatel používal zůstává. Došlo jen ke kosmetické změně terminologie a to té, že se nyní nazývá "identifikační číslo osoby". Podnikatelé si tedy musí zvyknout na používání nejen IČ, ale i na nové IČP.


Co nová povinnost přinese


Provozovnám, které byly zřízeny před 1.7.2010, přidělí živnostenský úřad identifikační číslo provozovny nejpozději do jednoho roku a ve stejné lhůtě o tom podnikatele vyrozumí. Novinka se tedy týká pouze podnikatelů, kteří svoji živnost provozují v provozovně.

Podnikatel bude povinen si toto identifikační číslo umístit viditelně na provozovnu a to nejpozději do 1.8.2011. Za nedodržení této povinnosti mu bude hrozit pokuta až do výše 100 000 Kč.

Toto číslo je vázáno na provozovnu a na určitého podnikatele, tedy pokud je na jedné adrese více podnikatelů a více provozoven, každá bude mít vlastní identifikační číslo provozovny. Nemělo by proto již docházet k záměně podnikatelů s provozovnou na stejné adrese.

Vyzkoušejte databáze firem.


Jaké má být označení provozovny


Provozovna musí být vždy trvale a zvenčí viditelně označena jménem a příjmením podnikatele (je-li podnikatel právnická osoba, pak se namísto jména a příjmení uvede obchodní firma nebo název podnikatele), identifikačním číslem osoby (bylo-li přiděleno) a identifikačním číslem provozovny. Provozuje-li podnikatel svoji živnost ve stánku či v pojízdné prodejně, musí být takový stánek nebo prodejna dále označena i údajem o sídle nebo místě podnikání podnikatele.

Chcete se dozvědět víc o povinnostech prodejce? Dozvíte se to na portálu FiremniFinance.cz.


Proč je IČP potřeba a kolik to bude stát


Jaký je důvod této nové povinnosti podnikatele? Důvod je ryze statistický a to v souvislosti se základními registry pro účely Českého statistického úřadu, aby provozovna měla jednoznačný identifikátor. Nová povinnost se bude týkat zhruba 500 000 podnikatelů, kteří již provozují svoji živnost v provozovně.

Celkové náklady na přidělení identifikačních čísel a informování podnikatelů na straně státní správy se odhadují na 50 mil. Kč. Náklady na straně podnikatelů mohou být ovšem mnohem vyšší, protože dobře vypadající úprava označení provozovny nemusí být levná záležitost.

Je otázkou, zdali tato nová povinnost, pouze ze statistických důvodů je v souladu s trendem snižování administrativní zátěže podnikatelů i s trendem ušetřit na straně státní správy.

Další nové povinnosti, ale i některá ulehčení pro podnikatele budou v platnosti od 1.8.2010 v souvislosti se zákonem č. 155/2010 Sb. kterým se mění některé zákony ke zkvalitnění jejich aplikace a ke snížení administrativní zátěže podnikatelů. Více v článku Co mění zákon zjednodušující administrativu.

Autor článku

Sabina Šebestíková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU