Lukáš: Se spořitelnami se současní politici nebaví

14.07.2010 | , Finance.cz
BYDLENÍ


AČSS byla vždy považována za partnera při projednávání a zavádění změn v oblasti stavebního spoření. K současným návrhům nebyli však zástupci stavebních spořitelen přizváni.

V rámci úsporných opatření hrozí nová vláda snížením státní podpory stavebního spoření až na 1500 Kč u všech smluv. Dojde k tomu, co to bude znamenat pro vaši smlouvu? Nabízíme vám výběr nejzajímavějších odpovědí z chatu s Vojtěchem Lukášem, předsedou Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Nad státní podporou stavebního spoření se stahovaly mraky už dlouho (viz třeba článek Zůstává stavební spoření jistotou?), poslední indicie však napovídají, že tentokrát k omezení skutečně dojde. Vláda na to jde šalamounsky. Absolutního snížení s retrospektivou (tzn. u všech smluv) se bojí, protože by to přineslo mnohé právní spory. Snížení pouze u nových smluv (např. od roku 2011) není také řešením. Historie ukázala, že takový krok vede naopak k dočasnému zvýšení výdajů, protože se masy snaží uzavřít smlouvy ještě za starých podmínek. A vláda potřebuje šetřit už teď… Současný návrh tedy spočívá v uvalení daně na státní podporu ve výši 50 %. To znamená snížení podpory na 2250 Kč u starých smluv (4500 Kč) a na 1500 Kč u smluv z roku 2004 a dále (3000 Kč).

Co si myslíte o tom, že by se snížila podpora i u již existujících smluv? Myslíte, že pak bude stavební spoření ještě vůbec zajímavé?
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 11:18: Vzhledem k tomu, že v České republice je výše státní podpory součástí zákona, domníváme se, že její změna není právně přípustná. Nicméně návrh, který byl panem Nečasem prezentován, je pravděpodobně možný, nicméně i v tomto případě bude třeba požádat o fundované právní analýzy.

Podle mého názoru bude stavební spoření pro klienty stále zajímavé a to zejména ze dvou důvodů. Pro klienty - "investory" -v naší terminologii tzv. přátelské klienty bude produkt zajímavý vždy, pokud bude nabízet vyšší nebo stejné zhodnocení vložených prostředků než jiný, stejně bezpečný produkt na trhu. Pro klienty, kteří uvažují v blízké nebo i vzdálené budoucnosti s úvěrem, bude produkt zajímavý vždy, neboť kombinace vlastních zdrojů, zhodnocených o úroky a státní podporu a poté možnost získat ještě velmi výhodný úvěr, je na trhu stále ojedinělá a zajímavá nabídka.

Kromě supermaxidaně na státní podporu za rok 2010 se zvažuje i zdanění výnosů. Jedná se o zdanění veškerých výnosů za celou historii spoření, a nebo o zdanění výnosů např. až za rok 2011?
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 11:04:
Jakou představu má přesně navrhovatel uvažovaného zdanění nevíme a snažíme se jej kontaktovat. Podle vyhlášení pana Nečase se však "superdaň" bude opravdu týkat jen státní podpory za rok 2010 a poté by měl být novelizován zákon. Skutečnou podobu ale bohužel neznáme. Bude-li zavedeno zdanění výnosů ( srážková daň), budeme samozřejmě požadovat, aby se týkala pouze výnosů roku 2011, neboť v opačném případě by se jednalo o skutečně retroaktivní zásah do s klienty dohodnutých podmínek, zejména v případě tzv. úrokových bonusů.

Jakou vyjednávací sílu má AČSS? Dokážete zvrátit nesmyslné opatření politiků?
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 11:36:
Děkuji za Vaši otázku, nicméně si mně na ni velmi těžko odpovídá. AČSS byla vždy považována za partnera při projednávání a zavádění změn v oblasti stavebního spoření a její názory byly sice ne vždy akceptovány, ale vždy seriozně diskutovány. K současným návrhům nebyli zástupci stavebních spořitelen přizváni a to ani přes řadu pokusů směrem k navrhovatelům. Vzhledem k tomu, že chápeme časový stress při koaličním projednávání, domníváme se, že v blízké budoucnosti by mohl nastat prostor pro příslušná jednání.AČSS je k tomu připravena a tuto připravenost již avizovala, neboť realizace změn není jednoduchá, jak se na první pohled může zdát a skrývá v sobě řadu rizik. Jsme přesvědčeni, že zodpovědný politik toto bude brát v úvahu a naše názory seriozně zváží.

Když teď uzavřu úvěr na byt a pak dojde ke snížení státní podpory, zvýší se mi splátky úvěru?
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 18:29: Položila jste velmi zajímavou a citlivou otázku. Jestliže máte již dostatečně naspořeno a máte nárok na zákonem definovaný úvěr ze stavebního spoření, pak samozřejmě nikoliv. Jestliže ovšem uzavřete úvěr překlenovací, resp. tzv. meziúvěr, potom tady toto riziko teoreticky hrozí. Součástí plateb ve fázi překlenovacího úvěru jsou úroky z tohoto úvěru a dospořování do stanovené výše cílové částky, zpravidla 40%. V rámci této platby je zakalkulován i úrokový výnos a připsaná státní podpora. Dojde -li u obou těchto složek ke snížení, potom je možné buď chybějící zdroje doplnit, nebo požádat o prodloužení splatnosti překlenovacího úvěru. Rád bych Vás však informoval, že stavební spořitelny budou požadovat, aby úvěrovaných klientů se navrhované změny nedotkly.

Zajímalo by mě, zda peníze ze stavebního spoření budou muset být využity pro bytové účely, nebo zda je bude možné využít na cokoliv, jak je tomu nyní.
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 11:29:
Podle návrhů, které byly zveřejněny, se neuvažuje s využitím uspořených prostředků po vázací lhůtě pouze na bytové potřeby. Případné zavedení tohoto opatření by bylo systémově zcela nesprávné a stavební spořitelny jej principielně a zcela zásadně odmítají.

Protože se chystají změny, nehodlám již v dalších letech spořit. Smlouvu chci vypovědět tak, aby skončila koncem ledna 2011. Počátkem ledna 2011 chci zaslat 18000 Kč (stará smlouva) tak, aby mi vznikl nárok na st. podporu i za rok 2011. Chci se zeptat, kdy dostanu st. podporu za rok 2010 a za rok 2011, pokud smlouva skončí koncem ledna 2011?
Vojtěch Lukáš (AČSS); 8.7.2010 11:26:
Jestliže vypovíte smlouvu do konce června běžného roku, státní podpora za rok 2011 Vám bude připsána v září b. r. (tedy ve Vašem případě v září 2011). Státní podpora za rok 2010 Vám bude připsána na účet ve standardním termínu, tj. v dubnu 2011. Jak naložíte se smlouvou o stavebním spoření, je samozřejmě zcela na Vašem rozhodnutí. Doporučuji však vyčkat konečného a parlamentem České republiky schváleného znění navrhovaných změn, neboť pokračování ve smluvním vztahu může být pro Vás i nadále výhodné.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ