Unilever ČR se loni přes pokles tržeb dostal do zisku

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Česká pobočka společnosti Unilever, předního světového výrobce spotřebního zboží, se loni dostala do zisku 336 milionů korun z předloňské ztráty 184 milionů Kč. ČTK to zjistila z výroční zprávy firmy umístěné ve Sbírce listin. Tržby společnosti loni klesly na 6,90 miliardy korun z předloňských 8,88 miliardy Kč. Unilever letos ukončil v tuzemsku výrobu, pokračovat bude jen v obchodních aktivitách.

Mateřská britsko-nizozemská společnost loni v září informovala, že uzavře svůj jediný tuzemský výrobní závod v Nelahozevsi na Mělnicku s více než 600 zaměstnanci. Firma v Povltavských tukových závodech vyráběla například rostlinné tuky Rama, Flora či Perla či majonézy a dresinky značky Hellmann‘s.

"V průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku došlo k ukončení aktivit souvisejících s uzavřením provozu v Nelahozevsi, a krátce nato byl objekt zakonzervován," řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Unilever ČR Antonín Jiroušek. Výrobní závod chce firma prodat, hlavním kritériem pro výběr kupce je podle Jirouška tvorba nových pracovních míst pro region. Po ukončení výrobních aktivit Unilever v Česku zaměstnává 250 lidí.

Většina výroby středočeského závodu, zejména margarínů a majonéz pro český trh, má být podle dřívějšího Jirouškova vyjádření přesunuta do Polska, část do Rumunska. Část výroby dresinků pro anglický trh přejde zpátky do Anglie.

Pro propuštěné zaměstnance připravil Unilever aktivační opatření, která financuje z vlastních prostředků. Zároveň požádal ministerstvo práce a sociálních věcí, aby jménem ČR podalo žádost o poskytnutí 12 milionů Kč z globalizačního fondu Evropské unie. Podle MPSV by peníze měly být k dispozici nejdříve v září, Unilever však hodlá připravené kroky uskutečnit i v případě, že z EU příspěvek nedostane.

Unilever je třetím největším producentem potravin a spotřebního zboží na světě. Firma Vyrábí například zmrzlinu Ben & Jerry's, instantní polévky Knorr, mýdlo Dove, majonézy Hellman's, šampony Sunsilk nebo čisticí prostředky Omo. V prvním čtvrtletí letošního roku Unileveru stoupl čistý zisk o 33 procent na 973 milionů eur (zhruba 25 miliard Kč). Firmě pomohl vyšší objem prodeje, vyšší marže a nižší náklady, které vyrovnaly i pokles prodejních cen. Tržby stouply o 6,7 procenta na 10,1 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK