Akcie Applu dál klesají, firma prý špatně řeší problém s iPhone 4

19.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 19. července (ČTK) - Akcie americké společnosti Apple dnes pokračovaly v poklesu a odepsaly více než tři procenta, ačkoliv trh jako celek mírně zpevňoval. Podle analytiků akcie stále reagují na problémy, s nimiž se potýká nový mobilní telefon iPhone 4, který má Apple na trhu teprve krátce.

Asi dvě hodiny před koncem obchodování akcie Apple odepisovaly asi 3,5 procenta a pohybovaly se kolem 241 dolarů za kus. Dostaly se tak nejníže za poslední dva měsíce. Index S&P 500 měl přitom ve stejnou dobu zisk asi 0,1 procenta, index Nasdaq Composite přidával 0,2 procenta.

Akcie Applu začaly citelněji klesat zhruba před týdnem, když renomovaný americký časopis Consumer Reports uvedl, že nedoporučuje nákup přístroje iPhone 4. Časopis potvrdil, že přístroj má technický problém hardwarového rázu, na který předtím upozornilo několik uživatelů.

Problém se týká ztráty signálu, ke které dochází pouze v určitých situacích. Testováním bylo zjištěno, že iPhone 4 používá nevhodnou anténu, která způsobuje ztrátu signálu a v některých případech až úplný výpadek hovoru. Apple nejprve tvrdil, že jde o softwarovou záležitost, kterou lze snadno odstranit, nynější kritiku považuje firma za nafouknutou.

Šéf společnosti Apple Steve Jobs na konci minulého týdne uspořádal tiskovou konferenci, na které se k potížím nového telefonu vyjadřoval. Zvolil ovšem postup, který odborníci hodnotí dost rozpačitě.

Místo toho, aby se Jobs soustředil na problémy svého telefonu, použil telefony konkurenčních výrobců a snažil se na nich ukazovat podobné problémy. Ukázal například i telefon Blackberry od společnosti Research in Motion (RIM) a tvrdil, že na tom se signálem také není nejlépe. Naznačil tak, že jde o problém, s kterým zápasí celé odvětví, nejen Apple.

Na Jobsovy snahy odvracet pozornost od problémů Applu RIM zareagoval prakticky okamžitě. "Snahy Applu zatahovat RIM do jejich vlastního debaklu jsou nepřijatelné," uvedli ředitelé společnosti RIM Mike Lazaridis a Jim Balsillie v e-mailové zprávě, z které cituje agentura Reuters.

"Zdá se, že tvrzení Applu o produktech společnosti RIM jsou úmyslnou snahou mást veřejnost, aby nerozuměla problémům s anténou, a mají odvrátit pozornost od obtížné situace, v které se Apple ocitl," uvádí se dále ve stanovisku.

Podobně jako RIM na tvrzení šéfa Applu zareagovali také výrobci dalších konkurenčních výrobků. Jobs totiž údajné chyby ukazoval i na dalších telefonech, které vyrábí konkurence. Naopak problém svého telefonu považuje Jobs za nafouknutý a uživatelům nabídl, že jim na zmíněný telefon dá pouzdro zdarma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK