Výrobce solárních elektráren Energy 21 se loni propadl do ztráty

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. července (ČTK) - Společnost Energy 21, která se zaměřuje na výstavbu a provoz solárních elektráren v Česku, se v loňském roce propadla do ztráty 22,6 milionu korun. O rok dříve vykázala firma čistý zisk 4,8 milionu korun. ČTK údaje zjistila z účetní uzávěrky společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Tržby Energy 21, kterou tvoří několik firem zabývajících se solární energetikou, v loňském roce dosáhly 43 milionů korun. V roce 2008 vykázala společnost tržby 28,9 milionu korun.

Zástupkyně Energy 21 Zuzana Musilová se odmítla k účetní uzávěrce firmy za loňský rok vyjádřit. "Výsledky skupiny lze hodnotit pouze na základě konsolidovaných dat," uvedla. "Jako celek skupina dosahuje plánovaných výsledků a uplynulý rok považuje za úspěšný," dodala.

Energy 21 je jedním z hlavních výrobců elektrické energie ze solárních zdrojů v ČR s instalovaným výkonem zhruba 26 megawattů. Do konce letošního roku chce vybudovat další solární zdroje o výkonu 75 MW.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nedávno povolil fúzi Energy 21 s investičním fondem Mid Europa Partners. Dalšími majiteli Energy 21 jsou nizozemská společnost Natland Investment Group a kyperská firma G.I.H.G. Limited.

Společnost Energy 21 vznikla na počátku roku 2007. V ČR vlastní a provozuje kolem 20 solárních elektráren, zejména na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Solární energetika zažívá v poslední době v Česku velký rozmach. Stát stanovil vysoké výkupní ceny elektřiny ze solárních zdrojů a současně s tím přišel prudký pokles cen fotovoltaických panelů. To zvýšilo atraktivitu solárních elektráren pro investory. Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů pak vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. Distribuční společnosti proto přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.

Od příštího roku může Energetický regulační úřad snížit cenu elektřiny ze slunečních zdrojů o více než pět procent ročně, jak mohl dosud. To by mělo zabránit především spekulativním investicím do fotovoltaiky a obor částečně stabilizovat. Někteří zástupci fotovoltaických firem ale nový zákon kritizují s tím, že zničí solární energetiku v Česku a odláká potenciální investory do zahraničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK