Čtvrtletní zisk Husqvarny stoupl o 18 procent a překonal odhady

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 20. července (ČTK) - Provozní zisk švédského výrobce zahradní techniky Husqvarna se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 18 procent na 1,3 miliardy švédských korun (SEK, 3,5 miliardy Kč) a překonal odhady. Poptávka po firemních produktech na většině trhů po obtížném loňském roce zesílila, sdělila dnes společnost.

Období duben až červen bývá pro výrobce zahradní techniky nejdůležitější v roce. Tržby výrobce sekaček na trávu, křovinořezů a řetězových pil zůstaly na loňské úrovni 11,5 miliardy SEK. Analytici podle agentury Reuters čekali zisk v průměru 1,2 miliardy švédských korun a tržby 11 miliard korun.

Firma očekává, že ve třetím čtvrtletí se jí bude dále dařit zvyšovat odbyt, upozornila však na dosud malou ochotu maloobchodních prodejců doplňovat zásoby. "Ačkoli se zdá, že naše odvětví se dostalo ze dna recese a poptávka koncových zákazníků je na vzestupu, maloobchod zůstává ohledně zásob nadále opatrný," uvedl ve firemním sdělení generální ředitel Husqvarny Magnus Yngen.

Firma ve druhém čtvrtletí zvýšila podíl na trhu, zejména díky nárůstu prodeje v Evropě a Asii. Ve Spojených státech však Husqvarna očekává, že dodávky v tomto čtvrtletí nepřekročí úroveň stejného období loňského roku. Tržby Husqvarny v USA se ve druhém čtvrtletí v důsledku ztráty jednoho z velkých prodejců snížily o pět procent.

Husqvarna se v roce 2006 oddělila od švédského výrobce bílé techniky Electrolux. Mezi hlavní konkurenty Husqvarny patří americké firmy John Deere a Toro a německá společnost Stihl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK