Whirlpool zvýšil čtvrtletní zisk o více než 160 procent

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. července (ČTK) - Největší světový výrobce domácích spotřebičů Whirlpool zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk o více než 160 procent na 205 milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy Kč) ze 78 milionů dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Současně zlepšila celoroční výhled.

Tržby americké společnosti ve čtvrtletí stouply téměř o devět procent na 4,53 miliardy dolarů. Hospodářské výsledky podle agentury Reuters překonaly očekávání analytiků díky silné poptávce na trzích v Asii a Latinské Americe.

Whirlpool zvýšil odhad celoročního zisku na akcii na 9,00 až 9,50 dolaru z dříve předpokládaných 8,00 až 8,50 dolaru. V samotném druhém čtvrtletí zisk na akcii stoupl na 2,64 dolaru z 1,04 dolaru před rokem.

Největším konkurentem společnosti Whirlpool je švédská firma Electrolux. Ta v pondělí oznámila, že ve druhém čtvrtletí zvýšila čtvrtletní zisk o více než polovinu na 1,028 miliardy švédských korun (zhruba 2,7 miliardy Kč). Její tržby ale klesly o procento, protože negativní vývoj devizových kurzů převážil nad nárůstem objemu prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK