Smlouva o dílo - bič na nepoctivé řemeslníky, který vám ušetří peníze

21.07.2010 | , Finance.cz
SOCIÁLNÍ PODPORA


Ne pokaždé se podaří při rekonstrukci domu či bytu narazit na poctivé řemeslníky, kteří odvádí svoji práci kvalitně.

Nedostatky se mohou začít projevovat již během samotné realizace nebo po ukončení prací. Základním pravidlem je mít s řemeslníkem sepsanou smlouvu o dílo. A to za všech okolností, i kdyby se jednalo o řemeslníky se skvělým doporučením od vašeho známého či od někoho z rodiny. Je třeba si uvědomit, že i když je i ústní smlouva v našem státu platná, jen velmi těžko se dokazuje. Ze smlouvy o dílo je jasné co a za kolik jste si vlastně objednali. Vzory smluv můžete najít na internetu, ale v případě, že budete vydávat např. stotisícovou částku, vyplatí se nechat si smlouvu sepsat právníkem. Při takové částce je platba právníkovi nepatrnou položkou a hlavně vám může do budoucna ušetřit vysoké náklady, spojené s případným soudním řízením.

I po podepsání smlouvy je potřeba být obezřetný a vyvarovat se zaplacení ceny díla předem. Ideální je financování formou zaplacení zálohy, ale pozor, někteří řemeslníci se neostýchají říct o nepřiměřeně vysoké zálohy až třeba ve výši 75 % z ceny díla. Přiměřená záloha je ve výši přibližně třetiny z celkové ceny.

Písemně uzavíraná smlouva o dílo podle § 631-655 občanského zákoníku má zejména obsahovat tyto náležitosti:

  • určení stran (objednatele a zhotovitele),
  • označení předmětu díla a jeho rozsah,
  • cenu za provedení díla stanovenou odhadem nebo rozpočtem, příp. cenu pevně stanovenou,
  • termín pro zhotovení.

Pokud máte sepsanou smlouvu, máte dobrý odrazový můstek pro řešení případných sporů o kvalitě práce či dodržování časového harmonogramu. To jsou asi nejčastější prohřešky nepoctivých řemeslníků. V následujících řádcích se podíváme blíže na takové situace.


Řemeslník neodvedl práci v odpovídající kvalitě


Pokud není práce odvedena dle vašich představ, tak za ní do té doby než bude zhotovitelem provedena náprava, neplaťte. Velmi často se stává, že řemeslník si nechá dílo zaplatit s tím, že vám ty „nedodělky“ přijde určitě dát do pořádku. Vy ho pak už nikdy nemusíte vidět. Pokud jste mu ještě nezaplatili celou částku důrazně trvejte na odstranění vad. Pokud vám je řemeslník odmítá odstranit, vyzvěte ho k tomu písemně, kde mu na odstranění dáte určitou lhůtu například týden. Dopis mu zašlete doporučeně s dodejkou, ať máte doklad, že jste jej vyzvali. Pokud do daného termínu nápravu neprovedl, máte několik možnosti řešení situace.

Buď řemeslníkovi odstoupíte od smlouvy podle § 633 občanského zákoníku, kde se uvádí, že zhotovitel je povinen dílo provést podle smlouvy řádně a v dohodnuté době. Je-li pro provedení díla stanovena závazná technická norma, musí provedení odpovídat této normě. Mějte ale na vědomí, že po té, co od smlouvy odstoupíte, máte povinnost zhotoviteli uhradit to, co ze zhotoveného díla nelze oddělit a vrátit zpět. Většinou se řemeslníkovi uhradí částka za materiál, který použil. Musí dojít ke vzájemnému vyrovnání.

Pokud s řemeslníkem není vůbec žádná řeč, je možné oslovit jinou firmu ať vady opraví a dílo dokončí s tím, že však tyto náklady po něm budete soudně vymáhat. Řízení sice může být zdlouhavé, ale pokud se bude jednat o větší částku, tak se vám jistě vyplatí. Akorát počítejte s tím, že si budete muset zajistit znalecký posudek ještě před tím, něž vám nová firma dílo opraví (abyste měli důkazy o původním stavu). Pokud se vám do soudního řízení nechce, tak vám ještě zbývá třetí cesta - a to dohodnout se na slevě.

Pokud jste v situaci, že jste již řemeslníkovi zaplatili a pak se vyskytly nedostatky, tak vězte, že na provedené dílo se vztahuje záruční doba a máte nárok na reklamaci. Zhotovitele písemně vyzvěte k odstranění závad. Od chvíle, kdy mu byla reklamace doručena, mu začíná běžet lhůta 30 dnů během které se musí k reklamaci vyjádřit a závady odstranit. Pokud tomu tak v této lhůtě neučiní, bere se ze zákona automaticky vada za tzv. vadu neodstranitelnou a vy máte nárok na vrácení peněz nebo můžete odstoupit od smlouvy.


Řemeslník neodvedl práci ve stanovený termín


Stanovení termínu dokončení díla není sice povinnou součástí smlouvy o dílo, ale je mnohem lepší si tam tento údaj uvést. Nezřídka se stává, že někteří řemeslníci po zaplacení zálohy dílo neustále odkládají a vy jen napjatě čekáte, kdy celá stavba začne, ale ono se nic neděje. Nebo se řemeslník objeví jednou dvakrát a pak nemá čas věc dodělat a vám celá stavba stojí.

Ideální je, když máte ve smlouvě zaneseny i úroky z prodlení v případě nedodržení uvedeného termínu. Zhotovitel je totiž povinen poskytnout náhradu škody, která vám byla způsobena prodlením. Jen si dejte pozor v jaké výši tato smluvní pokuta je. Občas se uvádí 0,05% nebo jindy 0,5% za každý den prodlení. Vypadá to jako takové kouzlení s čísly. Při bližším pohledu však snadno zjistíte, že při nízké částce a úroku z prodlení 0,05 % z částky za den dostanete jen pakatel. Smluvní pokuta sjednaná ve výši zhruba 0,5 % denně z dlužné částky je posuzována jako platné ujednání. Kdežto smluvní pokuta ve výši 1 % denně je v rozporu s dobrými mravy. Také si pohlídejte ať je pokuta platná pro obě strany. Existují i tak absurdní případy, kdy řemeslník do smlouvy uvedl smluvní pokutu ve výši 5,0 % a to aniž by postihovala jeho, ale pouze objednavatele, tedy v případě, že by došlo k průtahům zaviněním objednavatele. Ke smluvní pokutě se zpravidla zavazují smluvní strany obě, ne jen jedna.

V případě, že se řemeslník smluvní pokuty nezalekl, můžete od smlouvy o dílo odstoupit, a to podle §642 odst.2 občanského zákoníku. Ten totiž říká, že můžete od smlouvy odstoupit i tehdy, je-li zřejmé, že dílo nebude včas hotovo nebo nebude provedeno řádně a jestliže zhotovitel neučiní nápravu ani v poskytnuté přiměřené lhůtě.

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: SOCIÁLNÍ PODPORA