Unilever prodal za 805 mil. eur výrobu mražených potravin Findus

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Nadnárodní koncern Unilever prodal za zhruba 805 milionů eur (asi 20,5 miliardy Kč) svou italskou divizi Findus, která prodává mražené potraviny. Jejím novým majitelem se stala společnost Birds Eye Iglo. Unilever nebyl s italskou součástí spokojen, protože firma vykazovala velmi slabý růst.

Findus a Birds Eye Iglo dříve tvořily jeden celek, jehož majitelem byl právě Unilever. Ten ale firmu Birds Eye Iglo v roce 2006 za zhruba 1,73 miliardy eur prodal společnosti soukromého kapitálu Permira. Unilever se tak prodejem firmy Findus zbavil veškeré výroby mražených potravin, kterou ještě v Evropě měl.

Společnost Birds Eye Iglo vyrábí rybí prsty a dodává mraženou zeleninu. Převzetím společnosti Findus tak získá přístup na čtvrtý největší trh mražených potravin v Evropě a navíc bude mít v portfoliu značky jako je 4 Salti in Padella, Sofficini či That's Amore.

Agentura Reuters minulý týden uvedla, že Permira má podobné šance na převzetí firmy Findus jako jiná společnost Lion Capital. Teprve za nimi byl další zájemce, společnost BC Partners.

Lion Capital v roce 2008 koupil za zhruba 1,1 miliardy liber (asi 33 miliard Kč) společnost Findus Group. Ta v současné době nemá se společností Findus Italy žádnou souvislost. Lion Capital ji tehdy koupil od konkurenční společnosti soukromého kapitálu CapVest. Spojil tak v Británii bývalou výrobu mražených potravin Nestlé Findus a značku Young's Bluecrest Seafood.

Permira a Birds Eye Iglo budou podle zdrojů agentury Reuters mákup firmy Findus financovat částečně z vlastních zdrojů, částečně úvěrem. Ze svého zaplatí zhruba 300 milionů eur. Findus měl loni tržby kolem 462 milionů eur. Unilever sdělil, že zhruba 650 zaměstnanců Findus Italy teď přejde na nového vlastníka.

Unilever se zaměřuje na výrobu široké škály zboží, počínaje potravinami a konce chemickými přípravky. V nabídce tak má třeba zmrzlinu Wall's anebo mýdlo Dove.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK