Ropa dál zdražuje, barel typu WTI stojí přes 77 dolarů

20.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. července (ČTK) - Ceny ropy se dnes dál zvyšovaly a k růstu jim pomáhal hlavně předpoklad dalšího poklesu zásob v amerických skladech. Vzpruhou byl ale i vývoj na akciových trzích v USA, které zpočátku silně klesaly, později ale velkou část ztrát smazaly. Rozhodující bude vedle zásob i to, jak si povedou další velké podniky. Část jich totiž investory zklamala, co se zisku a tržeb za druhé čtvrtletí týče.

Krátce před 19:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v srpnu prodával za zhruba 77,15 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena vyšší asi o 0,7 procenta. Platnost srpnového kontraktu ale dnes končí, takže mnohem aktivněji se obchoduje se zářijovým kontraktem. Jeho cena se zvýšila v podobném rozsahu a dostala se na zhruba 77,50 USD.

Severomořská ropa Brent s dodáním v září se ve stejnou dobu prodávala za zhruba 76,10 USD. Vykazovala tak nárůst asi o 0,6 procenta. "Růstu cen ropy svědčí předpokládaný další pokles zásob (v USA). Navíc se index S&P 500 vrátil k růstu, což také působí podpůrně," podotkl makléř společnosti MF Global Andy Lebow.

Wall Street zpočátku klesal v reakci na horší výsledky hospodaření předních amerických firem, částečně ale byla důvodem k poklesu také horší statistika. Ta totiž ukázala, že v červnu v USA opět klesl počet zahájených staveb, i když počet vydaných stavebních povolení se zvýšil, a to víc, než se čekalo.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 76,08 75,62 New York - Nymex WTI srpen 77,15 76,54

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK