Sklárna Moser Karlovy Vary snížila ztrátu na 8,4 milionu korun

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 21. července (ČTK) - Karlovarská sklárna Moser uzavřela loňský rok se ztrátou téměř 8,4 milionu korun a v porovnání s předchozím rokem ji snížila zhruba o 46 milionů korun. V minulých dvou letech ovlivňovala negativně hospodaření proslulé manufaktury řada faktorů, například výkyvy kurzů koruny, zvýšení cen energií a poté ekonomická krize a pokles zakázek. Loňskou ztrátu ovlivnilo i rozpuštění opravné položky k nabytému majetku ve výši zhruba 19,4 milionu korun. Údaje zveřejnila firma ve výroční zprávě.

Vysokou ztrátu z roku 2008, kdy Moser vynaložil velké částky na modernizaci provozu, sklárna loni eliminovala přes pokles zakázek hlavně řadou úsporných opatření. Celkové náklady kolem 291,1 milionů korun proto meziročně poklesly asi o 35,1 milionů korun. Výjimkou byl vývoj nových produktů a způsobu jejich prezentace, uvedl ředitel Antonín Vlk. Vznikla tak zcela nová kolekce nazvaná Fresh from Moser, jejíž součástí je kromě vlastních výrobků modernější forma marketingu a způsob prodeje.

Celkové výnosy sklárny dosáhly v loňském roce přibližně 279,4 milionu korun a meziročně vzrostly o 7,5 milionu. Z toho tržby za prodej vlastních výrobků a služeb představovaly asi 187,4 milionu korun a v porovnání s rokem 2009 se snížily o čtyři miliony korun. V zahraničí utržil Moser za výrobky a služby přibližně 111,7 milionů korun, meziročně asi o 19,3 milionů korun méně. Přes krizi a snížení objemu obchodů ovšem sklárna nepřišla v loňském roce o žádné významné zákazníky, podotkl ředitel.

Krize ovlivňuje situaci na trzích i letos, zájem zákazníků poroste pomalu a obchod se bude zotavovat pomalu, odhaduje ředitel. Očekává však růst prodeje na tuzemském trhu jako důsledek některých opatření z předchozích let. Bylo to třeba otevření nového návštěvnického centra v Karlových Varech nebo přesun jedné z prodejen v Praze. Sklárně Moser se také povedlo pro letošek dostat s dalšími třemi výrobci do výjimečné prodejní expozice jednoho z nejslavnějších obchodních domů na světě, londýnského Harrods.

Moser zaměstnává kolem 330 lidí. Několik zaměstnanců odešlo vloni, letos se počítá se snížením stavů přibližně o dalších 12 lidí. Kvalitních řemeslníků ale stále není dost, řekl Vlk. Ve továrně proto stále pracuje několik sklářů z Rumunska a čtyři z Mongolska. Do modernizace strojního vybavení a oprav tavicích agregátů hodlá letos Moser investovat asi 14 milionů korun. "Nadále ale platí úsporný program a omezení nákladů tam, kde to bude možné," dodal ředitel.

Vybrané ekonomické ukazatele společnosti Moser Karlovy Vary (v mil. Kč)

2007 2008 2009 celk. náklady 314,17 326,26 291,14 celk. výnosy 307,66 271,89 279,38 hosp. výsledek - 9,99 - 51,17 - 8,38

zdroj: výroční zpráva společnosti

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK