Autorský svaz OSA loni za hudbu vybral rekordních 858 mil. Kč

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. července (ČTK) - Ochranný svaz autorský (OSA), který zastupuje nositele autorských práv k hudebním dílům, loni zvýšil celkové příjmy meziročně o 44,5 milionu korun z 813,2 milionu korun v roce 2008 na rekordních 857,7 milionu korun. Vyšší výnosy měl OSA hlavně díky nárůstu inkasa za televizory a rozhlasové přístroje v ubytovacích zařízeních a z televizního vysílání, kabelových přenosů a internetu. ČTK dnes informaci získala z ročenky, kterou OSA zveřejnila na svých internetových stránkách.

OSA zastupuje více než 6400 tuzemských autorů a nakladatelů a více než milion zahraničních autorů. Svaz loni vyplatil odměny tuzemským nositelům práv k hudebním dílům v celkového hodnotě 496,6 milionu korun. Zahraničním autorům hudebních děl OSA poukázal 138 milionů korun. "V celkovém úhrnu bylo v roce 2009 na autorských odměnách vyplaceno 634,7 milionu korun," uvedl svaz.

Nejvíce peněz loni OSA získal z veřejného provozování hudby, na které připadlo bezmála 317 milionů korun, což bylo v meziročním srovnání o 60 milionů korun více. Vyšší příjmy OSA zdůvodnila tím, že novela zákona vrátila zpět povinnost platit autorské odměny za rozhlasové a televizní přijímače umístěné na pokojích ubytovacích zařízení. Hoteliéři tak loni do pokladny OSA odvedli 47 milionů korun, zatímco v roce 2008 to bylo 15,5 milionu korun.

Novela zákona v roce 2005 hotely od platby poplatků původně osvobodila, ačkoliv evropské normy i mezinárodní smlouvy poplatky nařizovaly. Povinnost platit se do českého zákona vrátila až v roce 2008, přičemž hotely musely na základě rozhodnutí soudů loni doplatit částky za celé uplynulé tříleté období. "Ta poslední platba šla u větších hotelů do statisíců až k milionu, u menších se to pohybovalo kolem stovek tisíc, což pro někoho mohlo být během loňského krizového roku prakticky smrtelné. Donutili nás to zaplatit zpětně," řekl ČTK ředitel pražského hotelu Perla Tomáš Startl.

Celkové příjmy OSA z televizního a rozhlasového vysílání, kabelových přenosů, internetu a vyzváněcích melodií se v roce 2009 zvýšily z 241,5 milionu korun v roce 2008 na 285,5 milionu korun. Inkaso OSA od televizních stanic se loni díky úpravě smluvních podmínek zvýšilo o zhruba 30 milionů korun na 169,5 milionu korun. Naopak příjmy OSA od rozhlasových stanic v roce 2009 meziročně klesly o 631.000 korun na 80,3 milionu korun.

Poplatky od provozovatelů kabelového přenosu v roce 2009 vzrostly o deset milionů korun na 23,7 milionu korun. OSA loni zdvojnásobil příjmy z vysílání hudby přes internet, které činily šest milionů korun. Z vyzváněcích melodií pro mobilní telefony OSA inkasoval 5,8 milionu korun, což bylo v meziročním srovnání o milion korun více.

Pokles loni OSA zaznamenal v příjmech z prodeje hudebních a filmových nosičů, který se snížil, z prázdných CD, DVD a paměťových médií, a to o 45 milionů korun na 172,3 milionu korun. Podle OSA kvůli rostoucí oblibě harddisků a flashdisků klesl prodej prázdných nosičů CD a DVD, z nichž OSA získává poplatky. Novela vyhlášky navíc snížila poplatky, které jsou odváděny z prodeje harddisků a flashdisků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK