Akcionáři ArcelorMittal chtějí prošetřit podezřelou nabídku

21.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 21. července (ČTK) - Někteří drobní akcionáři ArcelorMittal Ostrava chtějí prošetřit podezřelou nabídku v souvislosti s výplatou peněz za jejich akcie při takzvaném vytěsnění. Dnes jim ji poslalo sdružení Centrum Consultant Finance z Ostravy. Podle zástupce minoritních akcionářů Jiřího Psoty by lidé, kteří na nabídku sdružení kývnou, mohli přijít nejen o vlastnické právo na akcie, ale i o peníze. Ve hře je přitom celkem téměř 1,8 miliardy korun, které má majoritní vlastník huti ArcelorMittal Holdings AG všem malým akcionářům během výkupu vyplatit.

Navíc v celé záležitosti byl zřejmě zneužit seznam drobných akcionářů ArcelorMittal Ostrava. Podle mluvčí firmy Věry Breiové již připravují podání trestního oznámení kvůli zneužití databáze akcionářů ArcelorMittal Ostrava a prošetření podezřelé transakce.

Ostravské sdružení Centrum Consultant Finance dnes v dopise drobným akcionářům nabídlo, že když postoupí práva k výplatě peněz za jejich akcie ArcelorMittal Ostrava na jejich sdružení, mohou získat v budoucnu větší částku. A to v případě, že se podaří za akcie vysoudit vyšší protiplnění, než jsou v současné době schválené 4000 korun za akcii. Tuto částku v červnu schválila valná hromada firmy.

Podle zástupce 194 minoritních akcionářů Jiřího Psoty působí celá nabídka velmi podezřele. Proto dnes podal podnět České národní bance, aby celou věc prošetřila. Psotu rovněž zarazilo, že se sdružení podařilo získat adresy drobných akcionářů. "Pokud lidé finanční protiplnění 4000 korun za akcii převedou na toto sdružení, už by také v budoucnu nemuseli dostat žádné peníze. Firma s nimi může disponovat několik let, než se celá věc právně vyřeší. Pak například může sdružení zaniknout," poukázal Psota.

Od celé záležitosti se také distancovala společnost ArcelorMittal. "Dopis s námi nemá nic společného, ani s legálním postupem výkupu akcií od minoritních akcionářů. Urychleně proto vypracováváme informace pro akcionáře, protože jsme se o tom dozvěděli před chvílí, někteří nám kvůli tomu začali volat. Je to velmi nebezpečné, někomu to může způsobit finanční újmu, pokud bude na takový dopis reagovat," uvedla Breiová.

Podle ní se akcionářům při řádném výkupu akcií ozve Československá obchodní banka, která bude peníze vyplácet. "Ta bude mít ze Střediska cenných papírů seznam akcionářů. Proto se také podivujeme, kde firma sehnala jejich databázi. Zřejmě došlo k nějakému úniku, je to na šetření nějakých orgánů kvůli zneužití databáze. Seznam měla dostat pouze ČSOB, která je vyplácením peněz pověřena," dodala Breiová. Podle Psoty by se měl únikem seznamu okamžitě začít zabývat Úřad pro ochranu osobních údajů.

Zástupce akcionářů v dopise zaráží, že v něm není uvedeno jméno osoby, která jedná za sdružení, a dopis není nikým podepsán. Poukazuje, že byli osloveni jen nejmenší akcionáři. "Proč adresáti obdrželi návrh právně komplikované smlouvy pouhých 24 hodin před vypršením lhůty, což jim neumožňuje se s nikým poradit. Volá mi kvůli tomu hodně lidí, kteří si nevědí rady," poukazuje zástupce akcionářů.

Celkem má firma podle představenstva ArcelorMittal přes 14.000 minoritních akcionářů. Jim by měl majoritní vlastník ArcelorMittal Holdings AG vyplatit dohromady celkem 1,769 miliardy korun. Peníze mají dostat do 90 dnů od doby, kdy bude přechod akcií na majoritního vlastníka zapsán v obchodním rejstříku. Akcie mají být převedeny na majoritního vlastníka na konci tohoto týdne.

Na telefonní čísla sdružení se nedalo během dnešního dne dovolat. Jedno číslo hlásilo, že je neustále obsazené a druhé, že všechny operátorky jsou momentálně zaneprázdněné. ČTK se proto nikoho ze sdružení nepodařilo kontaktovat.

Jeden z akcionářů z Ostravy dnes podle Psoty sídlo sdružení navštívil. Našel tam však pouze lístek, že sídlo sdružení bylo k 1. červenci přestěhovalo na adresu Ostrava, 28. října 153. "Na této adrese však také nikoho takového nenašel a podle lidí sídlících na této adrese o tom, že zde sídlí takové sdružení, nikdo nic neví," dodal Psota.

Mimořádná valná hromada ArcelorMittal Ostrava schválila na začátku června vytěsnění drobných akcionářů a vykoupení jejich akcií za 4000 korun za kus. Někteří akcionáři s cenou, kterou mají za své cenné papíry dostat, nesouhlasí. Podali proto žalobu ke Krajskému soudu v Ostravě, ve které požadují dorovnání ceny nejméně na 7000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK