Francouzská automobilka PSA se v pololetí vrátila k zisku

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. července (ČTK) - Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën se v pololetí vrátila k zisku. Firmě pomohly nové modely a vysoká poptávka po nových autech v Číně. Čistý zisk za leden až červen činil 680 milionů eur (17 miliard Kč) ve srovnání se ztrátou 962 milionů eur ve stejném období loni. PSA je druhým největším výrobcem aut v Evropě za německým Volkswagenem.

Provozní zisk činil 1,068 miliardy eur proti předchozí ztrátě 1,332 miliardy eur. Tržby se zvýšily o 20,8 procenta na 28,39 miliardy eur. Výsledky překonaly odhady analytiků. Již dříve společnost uvedla, že její prodej v pololetí stoupl o 17 procent na rekordních 1,86 milionu vozů.

Hlavní podíl na zisku a růstu tržeb měla podle automobilky Čína, kde prodej jejích vozů za pololetí vzrostl o 49 procent. PSA provozuje v Číně společný podnik s místní firmou Dongfeng Automobile a tento měsíc spustila nový společný podnik s China Changan Automobile Group.

Francouzská automobilka se snaží podpořit prodej hlavně růstem mimo Evropu. Podíl prodeje v zemích mimo Evropu na celkovém prodeji aut se v pololetí zvýšil na 36 procent z loňských 34 procent. Do roku 2015 plánuje zvýšit podíl prodeje ze zemí mimo Evropu na celkovém prodeji na 50 procent.

Společnost rovněž zlepšila odhad vývoje prodeje aut v Evropě pro letošní rok. Nyní čeká pokles o sedm procent, původně počítala se snížením o devět procent. Čínský trh má naopak vzrůst o více než deset procent a trh v Latinské Americe o méně než deset procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma působí rovněž v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. Jejich kolínský závod vyrábí vozy Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK