Benzina loni více než zdvojnásobila zisk na 484 milionů Kč

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Provozovatel sítě čerpacích stanic Benzina v loňském roce více než zdvojnásobil zisk proti roku 2008 na 484 milionů korun. Tržby meziročně klesly o 17 procent na 13,5 miliardy Kč. Vyplývá to z výroční zprávy Benziny. Snížení tržeb podle firmy ovlivnil loňský pokles prodejní ceny pohonných hmot proti roku 2008.

Prodej pohonných hmot loni poznamenala hospodářská recese. "Propad průmyslové výroby, pokles investic, přepravních výkonů, rostoucí nezaměstnanost a celkové zhoršení makroekonomické situace vedly ke snížení spotřeby pohonných hmot na trhu," uvádí výroční zpráva. Benzina nicméně loni udržela 14procentní podíl na českém trhu a s 337 pumpami provozuje nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic v ČR.

Hospodaření Benziny v roce 2009 podle výroční zprávy podpořilo mimo jiné rozšiřování nabídky prémiových paliv Verva. Firma také pokračovala v přestavbě a modernizaci svých čerpacích stanic. Z celkového počtu stanic jich bylo ke konci loňského roku plně modernizováno 289. Na 69 stanicích je nyní provozováno rychlé občerstvení. Investice Benziny loni přesáhly 180 milionů korun.

V loňském roce vzrostl podíl motorové nafty v prodeji pohonných hmot Benziny, což odpovídá i celkové situaci na trhu. Benzina se nyní chce soustředit na rozšíření nabídky prémiových paliv na další čerpací stanice a kvůli poklesu poptávky vyřazuje benzin Special 91.

Vývoj v letošním roce hodnotí firma zatím jako nejistý. Prioritou bude udržení tržního podílu při zachování ekonomické stability společnosti. "Benzina je připravena velmi rychle reagovat na zhoršení výnosů z prodeje pohonných hmot programem úspor v nákladech i revizí rozvojových projektů," stojí ve výroční zprávě. Ke konci roku 2009 pracovalo v Benzině 94 zaměstnanců, což je o dva méně než na konci roku 2008.

Majitelem Benziny je petrochemická skupina Unipetrol. Kromě prodeje pro spotřebitele zajišťuje Benzina i přímé velkoobjemové dodávky motorových paliv dalším obchodním partnerům a podnikatelským subjektům.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, se Unipetrol stal v roce 2005. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska tržeb, loni se ale propadla do ztráty 840 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK