ConocoPhillips má výrazně vyšší zisk, prodá celý podíl v Lukoilu

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. července (ČTK) - Americký těžební koncern ConocoPhillips hospodařil v letošním druhém čtvrtletí se ziskem 4,16 miliardy dolarů (asi 80 miliard Kč), což je proti stejnému období loni nárůst na více než čtyřnásobek, respektive o 323,6 procenta. Firma zároveň s výsledky uvedla, že prodá celý podíl v ruské společnosti Lukoil.

Pokud by se nebral v úvahu mimořádný příjem 1,7 miliardy dolarů, pak by se zisk zvýšil na 2,5 miliardu dolarů. I tak je to proti druhému loňskému čtvrtletí nárůst na více než dvojnásobek.

Za lepšími výsledky hospodaření je převážně růst cen ropy a nárůst marží v rafineriích. Akcie na výsledky před začátkem obchodování reagovaly růstem o více než jedno procento na zhruba 55,30 USD. ConocoPhillips je v USA třetí největší ropnou společností.

Zisk na jednu akcii činil 2,77 USD ve srovnání se ziskem 66 centů před rokem. Pokud by se nebral v úvahu mimořádný příjem, pak firma vydělala na jednu akcii 1,67 USD. To je lepší výsledek, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Ti počítali se ziskem 1,56 USD na akcii.

Podnik má v úmyslu snížit zadlužení, a proto počítá s prodejem majetku za deset miliard dolarů. Management v této souvislosti oznámil, že firma prodá celý podíl ve společnosti Lukoil, která je největším soukromým producentem ropy v Rusku.

ConocoPhillips v první fázi prodá 7,6 procenta akcií Lukoilu, což představuje asi 40 procent celkového podílu, který firma v Lukoilu má. Za zmíněných 7,6 procenta akcií dostane 3,44 miliardy dolarů. Akcie převezme zpět management Lukoilu. Zbytek podílu firma prodá do konce příštího roku. Conoco dříve uvádělo, že prodá polovinu podílu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK