Pražská burza dnes odepsala bezmála půl procenta

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. července (ČTK) - Pražská burza dnes otočila směr a oslabila. Index PX přišel o 0,46 procenta na 1183,9 bodu. Oslabila většina předních titulů, burzu tlačila dolů hlavně emise mediální firmy CME, která dnes zveřejnila hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí.

"Zveřejnění hospodaření CME ve druhém čtvrtletí spustilo pražskou výsledkovou sezonu. Výsledky poznamenala vykázaná kurzová ztráta pramenící z vnitropodnikových půjček a držené nedolarové hotovosti, ale pro investory bylo důležitější snížení výhledu tržeb a provozního zisku v letošním roce," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Akcie mediální společnosti tak oslabily o 5,57 procenta na 411,70 Kč.

Předchozí zisky korigoval i druhý titul kotovaný kromě pražského také na americkém trhu Nasdaq, technologická KIT digital. Ztratila 2,38 procenta na 205 korun. Více než dvouprocentní ztráta postihla také tabákovou Philip Morris, její akcie dnešek uzavřely na 8750 korunách.

Se ztrátami dnes uzavíraly také energetická firma ČEZ a těžební NWR, jejich akcie oslabily shodně o necelé procento. ČEZ končil na úrovni 865 korun, akcie NWR byly v závěru za 228 Kč.

Vítězem dne jsou naopak akcie pojišťovny VIG, která přidala 1,5 procenta na 932 korun. V mírném zisku dnes byla také rakouská Erste Bank, připsala si 0,38 procenta na rovných 800 korun. Naopak Komerční banka o 0,27 procenta přišla a dnešní seanci končila na 3710 Kč.

Také další evropské trhy dnes ukončily šestidenní růstovou řadu. "Pokles komoditních a průmyslových titulů po většinu dne kompenzovaly zisky finančního sektoru. Po zveřejnění nečekaně špatného červnového vývoje amerických průmyslových objednávek však většina bank sklouzla pod úterní závěrečnou úroveň," uvedl Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK