Italské úřady zadržely členy módní společnosti Mariella Burani

28.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 28. července (ČTK) - Italské úřady zadržely dva členy kdysi slavné módní společnosti Mariella Burani Fashion Group (MBFG). Ta se už dříve dostala do finančních problémů a v dubnu byla nařízena její likvidace. Dosavadní průběh vyšetřování ukazuje, že zadržení se dopustili podvodu na investorech a klamali patrně i burzovní orgány.

Do věznice San Vittore v Miláně byl převezen Giovanni Burani, který je synem zakladatele MBFG Waltera Buraniho. Ten je v domácím vězení, kde bude podle agentury Ansa čekat na výslech. Oba jsou podezřelí z více trestných činů, včetně podvodu a falšování účetnictví. Vinu ale odmítají.

Walter Burani založil módní dům MBFG spolu se svou manželkou Mariellou. Z někdejšího obchodu dětským oblečením, který spolu v 60. letech provozovali v městečku Cavriago blízko Reggio Emilia, postupně vybudovali slavné impérium.

Vyšetřující soudce Fabrizio D'Arcangelo uvedl, že podezřelí se prostřednictvím různých finančních machinací snažili uměle snížit cenu svého podniku. Finanční transakce, které prováděli, ale podle něj neměly s aktivitami firmy nic společného. "Trpěli opravdovou finanční mánií," uvedl soudce.

Likvidace společnosti MBFG byla zahájena krátce poté, co italské úřady začaly vyšetřovat Waltera Buraniho, dále jeho dva syny Giovanniho a Andreu, a také další dva členy společnosti Burani Designer Holding NV (BDH). Ta je registrovaná v Nizozemsku a stojí na vrcholu celé organizační struktury skupiny.

Do impéria MBFG patřila například značka Mandarina Duck a firma licenčně vyráběla i zboží značky Vivienne Westwood. Letos v únoru zastavila výrobu a propustila všech více než 2000 zaměstnanců. Soud následně 11. února vyhlásil úpadek BDH, a spustil tak dominový efekt, který pak zasáhl celou rodinnou firmu.

Přestože BDH byla zapsaná v Nizozemsku, milánský soud si vynutil právo o případu rozhodnout. Hlavní vedení podniku včetně účetních knih totiž bylo v kancelářích MBFG. Podle soudu bylo evidentní, že BDH není solventní. Firma totiž prokazatelně nebyla schopna splatit úvěr 12,5 milionu eur (asi 312,3 milionu Kč), který měla vůči Deutsche Bank, ani částku 700.000 eur, kterou dlužila společnosti Natfood Srl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK