Karetní asociace Visa má nižší zisk, překonala však odhady

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Největší světová karetní asociace Visa hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistým ziskem 716 milionů dolarů (asi 13,8 miliardy Kč), což je meziroční pokles o 1,8 procenta. Výsledek sice překonal odhady analytiků, Visa ale varovala, že nový zákon, který v USA zpřísňuje informovanost ohledně poskytování úvěrů, může firmě její budoucí zisky snížit. Výnosy vzrostly o 23 procent na zhruba dvě miliardy dolarů (asi 38,4 miliardy Kč).

Zisk na jednu akcii činil 97 centů, což je stejně jako před rokem. Tehdy ale Visa měla i jednorázový příjem z prodeje podílu ve společnosti VisaNet do Brasil. Bez tohoto vlivu by zisk na akcii před rokem činil 67 centů. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že firma bude mít v letošním druhém čtvrtletí zisk na akcii 93 centů.

Analytici se do budoucna obávají hlavně nových nařízení, která upravují poplatkovou politiku firem jako je Visa. Firmy musejí klienty především podrobněji informovat o podmínkách, za jakých si budou účtovat penále a další poplatky za nedodržení podmínek. Nový zákon má obecně snížit většinu poplatků, které si firmy v této souvislosti účtují.

Šéf Visy Joseph Saunders na konferenci s analytiky řekl, že nový zákon naprosto změní prostředí, za kterých karetní společnosti v USA nabízejí služby na debetních kartách. Visa je celosvětově dominantním zpracovatelem transakcí na debetních kartách, a nová regulace se tudíž firmy dotkne víc, než jejího rivala MasterCard.

Obavy z dopadů přísnější regulace už týdny nepříznivě doléhají i na kurz akcií Visy. Ten se nyní pohybuje kolem 75 dolarů, zatímco maximum za poslední rok činí více než 97 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK