Euro se vyšplhalo na 12týdenní maximum nad 1,31 USD

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Euro se dnes vůči americkému dolaru vyšplhalo na 12týdenní maximum nad 1,31 USD. K růstu jednotné evropské měny přispěly příznivé zprávy o hospodářství eurozóny. Dolar naopak tlačí dolů slabé ekonomické údaje ze Spojených států.

Kolem 16:00 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,8 procenta na 1,3094 USD. Předtím se dostalo až na 1,3106 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 4. května, napsala agentura Reuters.

Evropská komise dnes uvedla, že index ekonomické nálady v eurozóně v červenci stoupl o výrazných 2,3 bodu na 101,3 bodu. K růstu jednotné evropské měny přispěla rovněž zpráva o červencovém poklesu míry nezaměstnanosti v Německu na 7,6 procenta z červnových 7,7 procenta.

Analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange uvedl, že euro si v blízkém období pravděpodobně udrží podporu, zejména pokud zůstanou údaje ze Spojených států slabé. Dodal však, že zpevňování jednotné evropské měny by se mohlo zastavit, pokud by se obavy ohledně hospodářského růstu v USA rozšířily na celou světovou ekonomiku.

Americká vláda v pátek zveřejní údaje o vývoji hrubého domácího produktu Spojených států ve druhém čtvrtletí. Analytici očekávají zpomalení hospodářského růstu na 2,5 procenta z 2,7 procenta v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK