Česká měna dopoledne setrvává blízko čtvrtečních hodnot

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Česká měna se dopoledne pohybuje v blízkosti čtvrtečního závěru. K euru stagnuje na hodnotách kolem 24,80 koruny za euro, k dolaru nepatrně oslabila těsně nad hladinu 19 korun za dolar. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka koruna dnes drží pozice a pro další posilování nejsou podmínky. "Akciové trhy míří dolů a ostatní regionální měny stále jen přešlapují na místě. Ani z české ekonomiky nepřicházejí žádné zprávy, které by domácí měnu mohly podpořit v dalším růstu," uvedl.

Negativní vývoj se do Evropy přenesl postupně z Wall Street, kde ve čtvrtek po dobrých zprávách z firemní sféry přišly i špatné, o které se postaral výhled technologických společností. Dnes se čeká zveřejnění amerického HDP za druhý kvartál, což podle Vlka může být důvodem k nervozitě. Poslední informace z realitního trhu, trhu práce i konjunkturální průzkumy zesílily obavy ze zpomalení ekonomiky. "Až do odpoledne tak může přetrvávat napětí, které zřejmě bude riziková aktiva držet níž. Zhoršení nálady je znát také na eurodolaru, který se stáhl na 1,3050 USD/EUR," uvedl Vlk.

Jan Vejmělek z investičního bankovnictví Komerční banky konstatoval, že koruna se stále drží v blízkosti své nejsilnější úrovně od listopadu 2008. "Zisk téměř čtyři procenta za poslední dva týdny se však jeví jako příliš, koruna dle našich propočtů vykazuje známky nadhodnocenosti o téměř pět procent," dodal. I když makroekonomické údaje jsou v posledních měsících příznivé, exporty a průmyslová výroba profitují z oživení vnější poptávky, nejistot ohledně vývoje globální ekonomiky pro zbytek roku 2010 a rok 2011 je celá řada. "Domníváme se, že aktuální úrovně koruny se nacházejí pod prognózou ČNB, která bude publikována příští čtvrtek, a kurz koruny tak zřejmě bude citován jako významný protiinflační faktor. Blížící se zasedání ČNB by tak mohlo kurz přimět k určité korekci," předpověděl Vejmělek.

Také Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance poukázal na lehce pesimistickou náladu na akciových trzích, která dnes podle něj bude bránit české měně v posílení a naopak se projeví tlakem na mírné oslabení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK