Poskytovatelé sociálních služeb v říjnu už podruhé otevřou své dveře široké veřejnosti

30.07.2010 | , MPSV
Tiskové zprávy


Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky (APSS) vyhlašují druhý ročník „Týdne sociálních služeb“. Celostátní akce se uskuteční ve dnech 4. až 10 října 2010.

Jejím cílem je prezentovat poskytovatele sociálních služeb v České republice a přispět k větší informovanosti zájemců o tyto služby. Během týdne proto několik set poskytovatelů otevře své domovy, denní stacionáře, azylové domy, centra denních služeb, poradny a jiná zařízení pro veřejnost.

V druhém říjnovém týdnu se rovněž uskuteční řada doprovodných akcí. U kulatého stolu se budou řešit „Sociální služby jako nástroj prevence chudoby“, slavnostně se vyhlásí vítězové výtvarné soutěže „Šťastné stáří očima dětí“, pokřtí se odborná kniha „Pečovatelské služby v České republice“ a bude předána „Cena za inovaci v sociálních službách“, kterou vyhlašuje Unie zaměstnavatelských svazů. Mimo jiné se ve dnech 7. a 8. října bude v Táboře konat „Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb“.

V České republice působí více než 2 000 poskytovatelů sociálních služeb (neziskové organizace, města a obce, obchodní společnosti, příspěvkové organizace krajů a obcí aj.) s více než 5 000 registrovanými službami a cca 50 000 zaměstnanci. Sociální služby využívají statisíce klientů, převážně senioři, zdravotně postižení či lidé ohrožení sociálním vyloučením.

V loňském roce se zájemci mohli seznámit s prací 715 poskytovatelů. Dveře jim mimo jiné otevřely Domov pro seniory ve Vychodilově ulici v Brně, táborské G-centrum či Domov pro seniory Slunečnice v Ostravě-Porubě. Více informací o prvním ročníku akce si můžete přečíst na http://www.mpsv.cz/files/clanky/7514/tz_120809.pdf a http://www.mpsv.cz/files/clanky/7681/02102009.pdf.

Letošní Týden sociálních služeb má 21 partnerů – kraje, města, Českou unii neslyšících, Asociaci občanských poraden, Charitu ČR, Diakonii ČCE, Slezskou diakonii nebo Národní Radu humanitárních organizací. Akci podporují Unie zaměstnavatelských svazů ČR a SODEXO, a.s. Mediálními partnery projektu jsou odborný měsíčník Sociální služby, resortní noviny MPSV Práce a sociální politika a odborný časopis Sociální péče. Podrobnější informace o Týdnu sociálních služeb v roce 2010 naleznete na http://www.tyden-socialnich-sluzeb.cz/.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy