Pojišťovna UNIQA vybrala v pololetí na pojistném o 6,6 pct více

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Pojišťovna UNIQA, která patří do desítky největších pojišťoven na domácím trhu, vybrala v pololetí na pojistném 2,5 miliardy korun, tedy meziročně o 6,6 procenta více. ČTK to dnes sdělila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Celkem pojišťovny v ČR vybraly do konce června na pojistném 76,4 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 8,1 procenta.

Životní pojištění UNIQA vykázalo v meziročním srovnání růst o 7,3 procenta a opět předhonilo v tempu neživotní pojistky. Ty přinesly pojišťovně za prvních šest měsíců roku o 6,4 procenta pojistného více. Koncem června měla UNIQA celkem 565.200 smluv ve kmeni, což byl ve srovnání s loňským pololetím nárůst o deset procent.

Předběžný výsledek životního pojištění 600 milionů Kč potvrdil pozitivní trend prvního čtvrtletí a zdvojnásobení dynamiky proti loňsku. I nadále se daří zejména v jednorázových vkladech, které meziročně posílily téměř dvojnásobně. Běžně placené životní pojistné se meziročně zvýšilo o 2,2 procenta. "Stále se však projevuje zdrženlivost veřejnosti a zejména sjednávání pojistných smluv s nižším průměrným pojistným," upozornila Svobodová.

V rámci neživotního pojištění UNIQA předepsala na pojistném předběžně 1,879 miliardy korun. Největší dynamiku přinesla stavební a montážní pojištění s růstem o 15 procent, zdravotní pojištění (dvacet procent), úrazové pojištění (14 procent), ale zejména cestovní pojištění a pojištění cizinců s nárůstem o 50 procent. Hlavní role v neživotním portfoliu UNIQA i nadále připadá pojištění vozidel, kde se dařilo udržet meziroční růst pojistného osm procent.

Hlavním akcionářem pojišťovny UNIQA je největší rakouská pojišťovací skupina UNIQA. Ta má na rakouském pojistném trhu více než pětinový podíl. Pojišťovna vznikla v roce 1993 jako Česko-rakouská pojišťovna, koncernový název převzala v polovině roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK