Pražská burza v závěru týdne oslabila o 1,41 procenta kvůli Erste

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Akcie na pražské burze v závěru týdne ztrácely, index PX přišel o 1,41 procenta na 1174,6 bodu. Burzu tlačily dolů akcie rakouské Erste Bank, které negativně reagovaly na oznámené výsledky skupiny za druhé čtvrtletí. K poklesu přispěla také negativní nálada v regionu.

Erste Bank dnes odepsala přes pět procent na 766,50 Kč. "Erste otevírala na úrovni 785 Kč a postupně se začala propadat až na denní minima poblíž 755 Kč, přičemž během úterka se dalo prodat i za 810 Kč," poukázal Josef Kohout z Patria Finance.

Pražský index dnešní ztrátou vymazal většinu zisků předchozích seancí a týdenní růst zredukoval na 0,7 procenta. Pesimismus vládne také na ostatních evropských trzích. Investoři reagují na slabší než očekávaný růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí. "Pesimismus postihl všechny sektory, nejvíce ale odepisují akcie tradičně citlivé na tempo hospodářského růstu, tedy zejména komoditní a finanční tituly," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

V Praze se druhý zástupce bankovního sektoru, Komerční banka, po celý den celkem stabilně držela v rozmezí 3670 až 3680 Kč za akcii a seanci zakončila beze změn na 3695 Kč.

Z ostatních titulů ztratila nejvíce technologická KIT digital, která již třetí den ustupuje z měsíčního maxima, kterého dosáhla v úterý. Přišla o bezmála čtyři procenta na závěrečných 185,52 Kč. O 1,36 procenta na 911,50 přišla pojišťovací skupina VIG, ztráty energetických emisí ČEZ a NWR se pohybovaly kolem půl procenta.

Se ziskem dnešek uzavřely mediální CME, developer ECM, textilka Pegas Nonwovens, tabáková Philip Morris a telekomunikační operátor Telefónica O2. Nejlépe si vedl developer ECM se ziskem 1,53 procenta na bezmála 180 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK