Cena ropy po statistice z USA klesla na 78,16 USD za barel

30.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. července (ČTK) - Cena ropy na trzích klesá. Reaguje tak na statistiku ze Spojených států, které jsou největším konzumentem ropy na světě. Ta ukázala, že růst americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil a nálada spotřebitelů byla v červnu nejníže za devět měsíců. Později však ropa část ztrát smazala díky regionální zprávě o podnikatelské aktivitě.

V 19:00 SELČ cena lehké americké ropy klesla o 20 centů na 78,16 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 76,83 dolaru za barel. Londýnská ropa Brent ve stejnou dobu zlevnila o 12 centů na 77,47 dolaru za barel.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,4 procenta, nejpomalejším tempem za téměř rok. Údaj za druhé čtvrtletí zaostal za očekáváním analytiků, kteří počítali s nárůstem o 2,5 procenta.

"Ropa dále klesla po zveřejněných údajích, pravděpodobně kvůli obavám z dalšího poklesu," uvedl analytik Commerzbank Daniel Briesemann. Investoři se po posledních statistických zprávách z USA stále více obávají, že se ekonomika znovu vrátí do recese. Zpráva o HDP rovněž zvýšila cenu zlata, poslala dolů akcie a dolar v reakci na zprávu smazal své počáteční zisky vůči koši hlavních měn, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 77,47 77,59 New York - Nymex WTI září 78,18 78,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK