Společnosti Strojimport loni výrazně klesly tržby i zisk

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Akciové společnosti Strojimport, která se řadí mezi přední tuzemské vývozce obráběcích a tvářecích strojů, loni kvůli hospodářské krizi klesly tržby meziročně o 177 milionů korun z 414 milionů korun v roce 2008 na 237 milionů korun. Strojimport v roce 2009 vykázal pokles zisku z bezmála 32 milionů korun v roce 2008 na jeden milion korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy společnosti Strojimport, kterou loni zprivatizovala firma Toshulin z Hulína na Kroměřížsku.

"Krize se začala projevovat již na podzim roku 2008, kdy se během krátké doby zastavilo získávání nových zakázek. Někteří zákazníci čekali, jak se budou vyvíjet jejich vlastní zakázky rozhodující pro realizaci investičních záměrů. V některých případech se k tomu přiřadila i nedostupnost financování," uvedlo ve výroční zprávě za rok 2009 vedení Strojimportu, podle kterého některé objednávky byly loni navíc zrušeny.

Kvůli hospodářské krizi muselo vedení Strojimportu přehodnotit své finanční plány na loňský rok, v nichž nakonec počítalo s obratem 250 milionů korun, který se Strojimportu podařilo splnit na 95 procent. Strojimport se loni podle jeho vedení také potýkal s nedostatek provozního kapitálu.

Strojimport v roce 2009 hlavní část tržeb inkasoval ze zahraničí, na které připadlo 236 milionů korun. Mezi jeho klíčová exportní teritoria patřila Indie (74,2 milionu korun), Polsko (69,4 milionu korun), Brazílie (32,3 milionu korun), Alžírsko (16,9 milionu korun) a Rusko (13,5 milionu korun).

Na letošní rok šéfové Strojimportu původně počítali s obratem na úrovni 310 milionů korun, jeho plánovanou výši ale nakonec zredukovali. "Současné zakázkové krytí pro tento rok nás vede k závěru, že se původně plánovaného obratu 310 milionů korun nepodaří dosáhnout. Obrat ve výši zhruba 200 milionů korun je však reálnou záležitostí," stojí ve výroční zprávě.

Strojimport patří mezi přední vývozce českých a slovenských obráběcích a tvářecích strojů. Vedle toho se zaměřuje na export investičních celků, dřeva, plechů, ocele nebo trubek, dováží stroje, zařízení a náhradní díly. Strojírenská firma Toshulin se zabývá především výrobou svislých soustruhů.

Společnost Toshulin předloni vyhrála výběrové řízení na privatizaci Strojimportu, ve kterém stát držel 99,22 procenta akcií. Na začátku roku 2009 transakci schválila vláda a společnost Toshulin loni v červnu zaplatila za Strojimport 121,4 milionu korun.

V roce 2009 společnost Toshulin podle předběžných výsledků zvýšila tržby meziročně o jedno procento na 953 milionů korun. Firma uzavřela rok hrubým ziskem na úrovni 150 milionů korun, což byl v meziročním srovnání pokles o zhruba 60 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK