iDnes.cz: Přední okenářská firma RI OKNA je v insolvenčním řízení

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. srpna (ČTK) - Se společností RI OKNA, která loni vykázala tržby blížící se jedné miliardě korun, bylo zahájeno insolvenční řízení. Návrh na jeho zahájení podala brněnská společnost ATP Dukla, která je údajně vlastníkem pohledávky za okenářskou firmou ve výši 6,1 milionu korun, napsal dnes server iDnes.cz. Vedení RI Okna tvrdí, že jde o šikanu, a podání insolvenčního návrhu má firmu poškodit a nahrát konkurenci.

ATP Dukla v návrhu zveřejněném v insolvenčním rejstříku tvrdí, že RI Okna dluží také finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení a několika bankám. Na hospodaření společnosti RI Okna se vysoce nepříznivě promítla současná hospodářská krize a probíhající skrytá válka akcionářů firmy o její ovládnutí, tvrdí v návrhu jednatel ATP Dukla Stanislav Krejčíř.

Okenářská firma uvedla, že pohledávka neexistuje. Předseda představenstva společnosti RI OKNA Petr Ingr na obvinění zareagoval v dopise obchodním partnerům. "Veškeré informace uváděné v insolvenčním návrhu jsou lživé a společnost RI OKNA se bude všemi dostupnými právními prostředky proti takovému nekalému jednání bránit," uvedl Ingr, podle něhož pohledávka sloužící jako údajný důkaz pro insolvenční návrh neexistuje právně ani fakticky. "Zařadili jsme se mezi další renomované společnosti, které byly předmětem insolvenční šikany, například Strabag, Hochtief a další," dodal Ingr.

"Ingr zároveň upozornil na to, že po majiteli firmy ATP Dukla Stanislavu Krejčířovi aktuálně pátrá policie," napsal server.

Obecně bylo okenářské odvětví, v němž stále existuje velké množství malých a středních firem, podstatně zasaženo finanční krizí. Velcí hráči, kteří mají dost finančních sil, proto plánují nákupy menších konkurentů.

Na trhu je také nadbytek výrobních kapacit a velké firmy chtějí spíše kupovat značky či místo na trhu. Minulý rok skončil tehdy třetí největší výrobce na trhu AQ okna, za nímž stál spolumajitel a zakladatel developerské firmy Orco Francois Ott, připomněl server

Společnost RI OKNA byla založena v roce 1994 a specializovala se na výrobu a montáž prvotřídních plastových prvků - oken, dveří a jejich příslušenství. Později obohatila sortiment o výrobu a montáž hliníkových oken, dveří, interiérových stěn a fasád.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK