Ruský OMZ prodal Pilsen Steel majiteli podniku BUMMAŠ z Iževska

03.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 3. srpna (ČTK) - Pilsen Steel, významný hutní podnik, změnil 1. srpna 2010 vlastníka. Dosavadní majitel, ruský OMZ group, firmu prodal společnosti United Pilsen S.A, jejímž vlastníkem je Igor Šamis, který majetkově ovládá ruský podnik BUMMAŠ. ČTK to řekl Pavel Ratislav, personální ředitel Pilsen Steelu. Firma loni utržila 4,33 miliardy korun a její čistý zisk činil 398 milionů Kč.

"Dlouhodobá strategie pana Šamise je rozvíjet aktivity v oblasti metalurgicko-stojírenského průmyslu," uvedl Ratislav. Kupní cenu nebyla zveřejněná, ale podle informací ČTK se pohybovala v řádech jednotek miliard korun. "BUMMAŠ je přední výrobce strojů a zařízení pro papírenský průmysl, těžbu ropy, lití trub z uhlíkových a legovaných ocelí a litin. Vedení má v Iževsku," uvedl Ratislav.

Pilsen Steel patří mezi významné hutní závody se silnou pozicí na domácím i zahraničních trzích, kam vyváží více než čtyři pětiny produkce. Zabývá se výrobou výkovků a odlitků s vysokou čistotou a přesným chemickým složením z oceli a litiny vlastní produkce. Potenciál vychází z know-how původních firem Škoda Kovárny a ŠKODA Hutě, které se v roce 2007 sloučily v Pilsen Steel s logickým tokem výroby a širokým spektrem originálních produktů jako jsou kované zalomené hřídele pro lodní motory, hřídele pro velké větrné elektrárny a rotory.

"V letech doznívající hospodářské expanze a následného útlumu jsme dosáhli velmi dobrých výsledků," uvedl Ratislav. V roce 2008 činil obrat 5,96 miliardy korun a zisk 695 milionů Kč. Loni navzdory krizi měla firma tržby 4,33 miliardy Kč a zisk činil 398 milionů korun, dodal manažer firmy, která má dlouhodobě 900 zaměstnanců.

Veřejná akciová společnost OMZ podnik vlastnila sedm let. Za tuto dobu se Pilsen Steel restrukturalizoval, zvýšil produktivitu práce a zajistil si zakázky i v období hospodářského útlumu ve světě, dodal ředitel. OMZ v Plzni vlastní ještě Škodu JS, předního evropského dodavatele jaderných zařízení s 920 lidmi. Obě plzeňské firmy koupila MOZ v roce 2002, tehdy se neoficiálně uvádělo, že za 1,1 miliardy Kč. Ruský strojírenský koncern už chtěl Pilsen Steel prodat od poloviny roku 2008. Cena se tehdy, v době před krizí, měla pohybovat k pěti miliardám korun. Rusové jednali se šesti zájemci z Ruska, Španělska a Indie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK