RD Rýmařov loni zvýšil zisk o 60 pct na 10,5 milionu korun

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rýmařov (Bruntálsko) 4. srpna (ČTK) - Největší domácí výrobce dřevostaveb RD Rýmařov loni zvýšil čistý zisk o 60 procent na 10,5 milionu korun. Navzdory hospodářské krizi společnost meziročně zvýšila také tržby o čtyři procenta na 822,4 milionu. S poklesem poptávky v první polovině roku se vyrovnala hlavně organizačními změnami a zahájením výroby nových domků pro mladé rodiny. ČTK to řekl jednatel společnosti František Příkaský.

V roce 2008, kdy do společnosti vstoupila dřevařská firma KATR jako nový majoritní vlastník, RD Rýmařov dosáhl čistého zisku 6,5 milionu korun při tržbách 788,6 milionu. Během první poloviny loňského roku se ale firma propadla do čtyřmilionové ztráty.

Do těžké finanční situace se dostala na začátku loňského roku, kdy ještě vyráběla bytové domy za dříve stanovené ceny, s nimiž se navzdory tlaku trhu nemohlo hýbat. Firma s nízkým vlastním kapitálem měla omezenou platební schopnost. Výstavbu ovlivnila také mrazivá zima; ještě v dubnu neměla připravený dostatek základových desek pro montáž dřevostaveb, řekl jednatel.

Druhé pololetí přineslo obrat k lepšímu. Z červených čísel se RD Rýmařov dostal mimo jiné sloučením se svou dceřinou společností KASARD, výrobcem dveří a schodišť. Po fúzi firma propustila pět desítek zaměstnanců, na konci loňského roku jich zaměstnávala 427. Jejich průměrný měsíční plat zvýšila meziročně o zhruba 2400 korun na 22.800 Kč.

Ve druhé polovině roku firma rovněž zvýšila výrobu montovaných domů - měsíčně jich postavila kolem 30, což je o zhruba třetinu více než v prvních šesti měsících. Za celý loňský rok RD Rýmařov uzavřel smlouvy na dodávku či postavil 374 domů, což je meziročně o 41 procent více. Zhruba polovinu z toho tvořil právě nový typ startovacích domků.

"Přestože krize vypukla naplno a lidé měli jen omezené zdroje z hypoték, mnoho mladých rodin chtělo bydlet. Hledali cenově dostupné bydlení," vysvětlil nárůst poptávky. S výrobou domku za zhruba 2,1 milionu korun začala firma v květnu, a vyrovnala tak ztrátu zájmu o jiné typy domů.

Naopak výstavbu bytových domů loni omezila s ohledem na pesimistický scénář až třicetimilionové ztráty, který se nakonec v loňském hospodaření nenaplnil. "Nedohodli jsme se na cenách s developery, kteří usilovali o to, abychom sami nesli tíhu financování. Nechtěli jsme se tím dostat do kritické situace jako na začátku roku," dodal Příkaský.

Letos firma očekává nárůst zisku do 30 milionů korun při tržbách kolem 900 milionů Kč. Vychází mimo jiné z prodeje domů za první čtvrtletí, který byl srovnatelný se součtem tříměsíčních prodejů v 2009 a 2008.

"Letošní rok vidím optimisticky, ale jsem si vědom, že pokles ve stavebnictví bude nadále pokračovat. Mnoho firem, které se doposud zabývaly infrastrukturou, se vrhnou na bytovou výstavbu. Čeká nás konkurenční boj," naznačil s tím, že cílem firmy je proto posílit vlastní kapitál.

Hlavní akcionář KATR vlastní v RD Rýmařov 87,5procentní podíl, zbývající část firmy patří jejímu řediteli Jiřímu Pohloudkovi. Společnost vznikla v roce 1991 jako státní podnik, o dva roky později byla zprivatizována.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK