Intel slíbil, že přestane vůči rivalům používat nekalé praktiky

04.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. srpna (ČTK) - Největší světový výrobce čipů Intel odsouhlasil, že přestane vůči rivalům používat praktiky, které porušují pravidla férové hospodářské soutěže. Uvedla to dnes americká Federální obchodní komise (FTC). Podnik tak urovná kauzu o zneužití své dominantní pozice na trhu, i když jakékoli pochybení popřel.

Z produkce Intelu pochází 80 procent mikroprocesorů ve světě. Podnik proto musel kývnout také na to, že výrobcům návazných produktů, například grafických čipů, do šesti let zajistí i přístup do svých centrálních procesních jednotek.

Dohoda s FTC zakazuje Intelu odvetná opatření vůči výrobcům počítačů, pokud budou odebírat zboží od konkurenčních dodavatelů procesorů. Podle jednoho z ředitelů FTC bude mít tato zásadní dohoda na posílení konkurence v oboru markantní vliv.

Intel má jiný názor. Jeho lidé podotkli, že nevěří, že by odsouhlasené změny měly nějaký dopad na podnikové finanční výsledky. "Vyrovnání nám pomůže ukončit tento nákladný a matoucí spor s FTC," dodal v tiskové zprávě Doug Melamed, jeden z vice prezidentů společnosti. Akcie Intelu pak kolem newyorského poledne klesly zhruba o cent na 20,69 dolaru.

Konkurenční výrobci čipů na Intel roky útočili kvůli jeho agresivní cenové a prodejní taktice na trhu s čipy, které tvoří mozek osobního počítače. FTC pak pod nátlakem dávného rivala AMD a výrobce grafických čipů Nvidia loni v prosinci obvinila Intel ze zneužívání dominaní tržní pozice a potlačování konkurence, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK