Společnost GZ Digital Media vykázala v loňském roce rekordní zisk

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Loděnice (Berounsko) 5. srpna (ČTK) - Společnost GZ Media Digital, dříve známá jako Gramofonové závody Loděnice, vykázala v loňském roce čistý zisk 313 milionů korun, největší ve své novodobé historii. Tržby jednoho z největších výrobců CD a DVD ve střední a východní Evropě loni činily 1,55 miliardy Kč, přibližně stejně jako v roce předchozím. V roce 2008 byl však zisk 175 milionů Kč. ČTK to dnes řekl finanční ředitel GZ Digital Media Vladimír Modrý.

"Vyšší zisk při přibližně stejných tržbách je dán změnou zaměření společnosti. Podnik již nestaví jen na výrobě nosičů, ale začal budovat tiskárenské a kompletační kapacity, aby vyšel vstříc v co největší míře přáním zákazníků," vysvětlil Modrý. Dodal, že společnost jako jeden z mála evropských výrobců dosud nabízí vinylové desky, kterých ročně vyrobí zhruba pět milionů kusů.

Generální ředitel GZ Digital Media Zdeněk Pelc uvedl, že se změnou původního výrobního programu, který nyní vedle produkce optických nosičů obsahuje také potisk CD a DVD, tiskárnu, knihárnu nebo automatické balení, souvisí nutnost rekvalifikace zaměstnanců.

"Jednodušší by bylo pracovníky některých odvětví propustit a nabrat nové, ale to odmítáme. Pokud tady například někdo pracoval 15 let jako lisař CD, dostane možnost se naučit něco jiného," uvedl Pelc.

Zaměstnanci se od začátku května školí v projektu nazvaném Systém vzdělávání a adaptace zaměstnanců firmy GZ Digital Media, jehož rozpočet je bezmála 6,7 milionu korun. Do projektu bylo zařazeno 584 zaměstnanců, všechny náklady jsou hrazeny z Evropského sociálního fondu.

Minulý rok společnost investovala přes čtvrt miliardy korun do nových technologií. Firma na svou modernizaci získala státní podporu ve formě částečné slevy na dani z příjmu právnických osob. Největší část investice mířila do pořízení moderních strojů a zařízení.

Letos firma GZ Digital Media koupila ve Skotsku tamní největší nezávislou tiskárnu a výrobnu disků Thomson Litho. Spolu s ní získala i autorizaci Microsoftu k tisku manuálů a výrobě instalačních CD amerického gigantu, kterou má v Evropě jen minimum firem. Thomson Litho je jediný výrobce CD a DVD ve Skotsku, v posledních letech se však tento podnik dostal do potíží, kvůli kterým mu začaly padat zisk i tržby, a dokonce hrozil zánik.

Historie GZ Digital Media sahá až do roku 1951, kdy v Loděnicích vyrobili první gramofonovou desku. V roce 1988 pak tehdejší Gramofonové závody vylisovaly první CD a v roce 2001 i první DVD ve střední Evropě. Firma ročně vyrobí kolem 100 milionů optických nosičů. Přibližně 80 procent z nich jde na export. Společnost se základním kapitálem přes 105 milionů korun zaměstnává 750 pracovníků, dalších 160 osob pracuje v partnerské firmě GZ Recordable.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK