ČNB omezí od roku 2011 půjčky ručené dluhopisy

05.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Česká národní banka omezí poskytování půjček ručených státními dluhopisy. Půjčky se splatností tři měsíce banka ke konci letošního roku zruší. Půjčky se splatností 14 dnů bude nabízet jen jednou týdně, zároveň ale jejich fungování prodloužila až do konce roku 2011. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí ČNB Marek Petruš. Tyto operace začala centrální banka nabízet v říjnu 2008 jako protikrizové opatření, které mělo rozhýbat trh s dluhopisy, který tehdy zamrzl.

Opatření se podle člena bankovní rady Kamila Janáčka osvědčila a pomohla stabilizovat trh se státními dluhopisy. "Od zavedení těchto mimořádných operací se podmínky na domácím trhu částečně zlepšily, což umožňuje úpravu jejich parametrů," uvedl.

Podle statistik byl o operace ze strany bank ovšem spíše menší zájem. "Tyto operace byly dosud využívány ve velmi malých objemech, ale již samotná skutečnost, že je investoři a tvůrci trhu mohou využít, zvyšuje likviditu a zlepšuje fungování trhu se státními dluhopisy," uvedla ČNB. Podle jejího průzkumu se banky shodly na účelnosti opatření.

Půjčky se splatností 14 dnů centrální banka nyní nabízí dvakrát týdně - v pondělí a v pátek. Takzvané repo operace se splatností tři měsíce nabízí centrální banka vždy ve středu. U dvoutýdenních operací si ČNB účtuje a bude účtovat úrok o 0,1 procentního bodu vyšší, než je základní úroková sazba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK