Na čínský mobilní trh vstoupí v pondělí oficiálně iPhone s Wi-Fi

06.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 6. srpna (ČTK) - Čínský mobilní operátor China Unicom začne od pondělí prodávat mobily iPhone i s připojením na sítě Wi-Fi. Podnik to uvedl v dnešní zprávě a tímto krokem zesílí konkurence na čínském trhu s chytrými mobily. Zatím se iPhone s Wi-Fi prodával jen na černém trhu.

Toto spojení obecně zvyšuje jeho atraktivitu. Uživatelé se díky Wi-Fi napojí na bezplatné sítě v restauracích, kavárnách a úřadech, aby si stáhli elektronickou poštu i nejnovější aplikace.

Peking zakazoval systém Wi-Fi, protože se vláda pokoušela vyvinout vlastní systém pod označením WAPI. Letošní kroky regulátorů ale Wi-Fi v Číně povolily. Unicom již prodává bez Wi-Fi iPhony o 16 a 32 gigabajtech.

iPhone s Wi-Fi má Unicomu a americkému výrobci Apple zlepšit pozici v sílící konkurenci na čínském trhu s takzvanými chytrými mobily s operačním systémem. Čína má nejlidnatější trh mobilních komunikací na světě se zhruba 600 miliony zákaznických účtů.

Rivalem je například tchajwanská firma HTC, která v USA dodává mobily společnostem Sprint Nextel a Verizon Wireless. Minulý měsíc představila pro Čínu čtyři modely telefonů spolu s konkurenčním operátorem China Mobile, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK