Analytici: Ceny v dalších měsících dále mírně porostou

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Spotřebitelské ceny by se v dalších měsících měly dále mírně zvedat, záležet bude na nejisté úrodě obilovin ve světě, shodli se analytici oslovení ČTK. Inflace podle nich zůstává pod kontrolou, což umožňuje rozvoj ekonomiky. O červencový nárůst cen, který byl nejvyšší od března 2009, se přičinily hlavně dražší potraviny, alkohol, tabák a bydlení. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil v červenci na 1,9 procenta, meziměsíční činil 0,3 procenta.

"Spotřebitelská inflace se odrazila od svého dna, kterého bylo dosaženo v říjnu 2009," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Vývoj inflace v červenci nezpůsobil žádné významnější překvapení, a proto nelze ani očekávat reakci trhu, dodal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Ačkoliv česká ekonomika již vykazuje neklamné známky oživování, inflace zůstává pod kontrolou, což spolu se silnou korunou umožňuje zachování velmi nízkých úrokových sazeb centrální banky, řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora. A to je podle něj zase faktor umožňující další expanzi celého hospodářství. Takže pokud koruna dále neposílí a svět nezpomalí, má česká ekonomika našlápnuto na vzestupnou spirálu, poznamenal.

Vedle sezonního nárůstu cen dovolených (o 12,9 procenta proti červnu) se v červenci zvýšily podle očekávání ceny plynu (4,2 procenta). České pivaře nepotěšilo zvýšení cen piva v průměru o 3,5 procenta a kuřáky další mírné zdražení cen tabákových výrobků o 0,5 procenta. Spotřebitele mohl naopak potěšit pokles cen oděvů meziměsíčně o 3,6 procenta a obuvi o 2,9 procenta, upozornil Brožka.

Ceny piva se již od začátku roku zvýšily o desítky haléřů v souvislosti s vyšší spotřební daní, připomněl analytik Patria Finance David Marek. Rostoucí ceny obilovin na světových trzích, včetně ječmene, v souvislosti se suchem a neúrodou v Rusku a na Ukrajině a poklesem celosvětových zásob by se mohly projevit v dalším zdražením piva, varoval.

Škop míní, že celkově by inflace měla ve druhé polovině letošního roku pokračovat ve svém růstu směrem k dvouprocentnímu inflačnímu cíli. V posledním čtvrtletí by se prý již mohla dostat i nad tuto hranici. Vzestup inflace by měl být umírněný, slabá spotřebitelská poptávka výraznější akceleraci růstu cen neumožní, podotkl.

Mezi hlavní faktory růstu cen budou podle analytika společnosti Citfin Tomáše Volfa patřit vyšší ceny vstupů. Porostou prý zřejmě také ceny ropy a dají se čekat i zvyšující se ceny potravin vlivem nízké úrody některých hlavních surovin. Pokud by se současné rychlé zdražování pšenice promítlo do cen ostatních obilovin, mohlo by to v konečném důsledku znamenat výrazné zdražení většiny potravinářských produktů, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. "Se zvýšením úrokových sazeb ČNB ale počítáme nadále až pro první kvartál roku 2011," uzavřel Brožka.

Filip Dušek dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK