Pražská burza dopoledne stagnovala, index PX přidal 0,03 procenta

09.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Pražská burza dopoledne stagnovala, index PX přidal 0,03 procenta na 1199,5 bodu. Většina titulů posílila nebo klesla do jednoho procenta, na řadě emisí v systému nejobchodovanějších akcií SPAD ještě neproběhl žádný obchod.

Dopoledne mírně oslabily banky, rakouská Erste Bank odepsala 0,32 procenta na 751,60 Kč, akcie Komerční banky zlevnily o 0,38 procenta na 3985 Kč. Naopak cenné papíry energetické společnosti ČEZ si nepatrně připsaly, když zdražily o 0,07 procenta na 879,60 Kč.

David Brzek z Fio banky konstatoval, že pražská burza zakončila minulý týden v lehce pozitivních číslech. Prostor směrem vzhůru podle něj tudíž tolik otevřený není. Podporou bude zlepšený postoj Citigroup k našemu trhu, který byl zvýšen na „neutral“ z původního „underweight“, podotkl Brzek. Mezi favority americká banka zařadila emise ČEZ a Telefónika O2. "Zájem u telekomunikační společnosti byl již pár dní k vidění, větší podpory by se mohl postupně dočkat i ČEZ a obchodovat se nad úrovní 880 Kč. Erste končila páteční obchodování ve Vídni na zhruba 735 Kč, ale to bylo v době největších poklesů v USA a na takto nízkých úrovních otvírat nebude. U Komerční banky lze očekávat volatilní obchodování kolem hranice 4000 Kč," předpověděl pro dnešek Brzek.

Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky upozornil, že energetický gigant ČEZ v úterý ráno oznámí své výsledky za druhé čtvrtletí. "Naše odhady jsou mírně optimističtější než tržní konsensus, ovšem i my očekáváme výrazný pokles čistého zisku, meziročně o 10,1 procenta," uvedl Němý.

Upozornil také na a informaci Hospodářských novin, podle níž se ČEZ zapletl do obřího daňového podvodu, když stát nedostal DPH zhruba 200 milionů korun za nakoupené emisní povolenky. ČEZ nakoupil povolenky zhruba za miliardu korun, ale dovozce z tohoto obchodu neodvedl DPH. "I kdyby musel ČEZ uhradit celou dlužnou DPH, nemělo by to mít na cenu akcií velký vliv, protože částka odpovídá jen zhruba 0,4 Kč na akcii," uvedl Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK