Nezapomeňte včas poslat peníze

19.12.2002 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nenechávejte vyřízení svých finančních záležitostí na poslední dny roku. Aby byla platba zaúčtována ještě letos, je nutné podat platební příkaz co nejdříve. Banky za včasné převody peněz neručí a 31. prosince může být již pozdě.

Dokdy je potřeba odeslat peníze, aby je příjemce měl ještě před koncem roku? Kolik dní vlastně bude převod trvat? Odpověď na tyto otázky není jednoznačná. Banky totiž nemají přesně stanoveno, jak dlouho má převod trvat. V současné době záleží pouze na obchodních podmínkách té které banky. Od příštího roku by se však i toto mělo zlepšit. Pozor dejte také na otvírací dobu jednotlivých finančních ústavů. Některé banky mají totiž během svátků a především na Silvestra změněnou pracovní dobu nebo dokonce zavřeno.

Převod v rámci jedné banky
Převést peníze bezhotovostně z účtu na účet v rámci jedné banky je rozhodně nejrychlejší a celá transakce nezabere déle než jeden jediný den. Většinou jsou peníze během noci připsány na účet příjemce, v některých případech dokonce i v ten samý den, kdy byl příkaz podán. Pokud tedy potřebujete poslat peníze na účet, který má příjemce veden ve stejné bance jako vy, nemusíte spěchat. Mělo by vám klidně stačit zajít do banky brzy ráno 31. prosince. Pro vaši jistotu však bude rozhodně lepší jít už 30. prosince. Také banky toto datum svým klientů pro převody v rámci jedné banky doporučují.

Převod do jiné banky
Na převod peněz na účet vedený u jiné banky budete potřebovat o něco více času. Jejich cesta je totiž trochu složitější. Banka musí nejdříve platební příkaz zpracovat, pak ho postoupí clearingovému centru České národní banky a teprve potom je platba předána bance, ve které má příjemce účet a ta ji po přijetí připíše. Je zřejmé, že taková operace se během jednoho dne nevyřídí. Většinou to trvá celé tři dny. Abyste tedy měli jistotu, že peníze do konce roku dorazí na účet adresáta, je potřeba zajít do banky nejpozději 27. prosince. Banky i clearingové centrum tak budou mít dostatek času na zpracování platby.

Převod do zahraničí
Pro převod peněz na účet vedený u zahraniční banky je nejvyšší čas. Aby mohly být zahraniční platební příkazy zaúčtovány ještě letos, je zapotřebí zajít do banky co nejdříve. Vyřízení této záležitosti trvá většinou pět dní, ale záleží také na dohodě mezi zúčastněnými bankami. Pokud chcete peníze do zahraničí poslat ještě letos, informujte přímo u vaší banky, kdy je nutné převod zadat. Např. GE Capital Bank vybízí své klienty k odeslání příkazů do zahraničí nejpozději 20. prosince do 12 hodin.

Převod zadávaný elektronicky
Také pokud zadáváte platební příkaz elektronicky (tedy prostřednictvím telefonu, počítače či mobilu) musíte počítat se stanovenými lhůtami. Takové příkazy musí  být poslány nejpozději 30. prosince a to do 23. hodiny u GE Capital Bank, do 6. hodiny u Živnostenské banky a do 17. hodiny u ČSOB. Některé banky, jako například Česká spořitelna a Komerční banka však uvádějí, že platební příkazy podané elektronicky je nutné zadat nejpozději 27. prosince.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ