Pražská burza oslabila, nedařilo se téměř všem titulům

10.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes stejně jako další akciové trhy oslabila, index PX klesl o 0,6 procenta na 1192,3 bodu, vyplývá z výsledků burzy. S výjimkou Komerční banky a Philip Morris se nedařilo žádnému titulu, největší ztráty měla mediální CETV.

Trhy podle analytiků tíží nečekaně slabé údaje o čínském dovozu a také opatrnost před zasedáním americké centrální banky. "Rozhodnutí, zda v USA uvolnit či neuvolnit měnovou politiku, bude pro finanční trhy jednoznačně nejdůležitějším impulsem první poloviny tohoto týdne," uvedla Markéta Šichtařová z Next Finance. "Případné uvolnění měnové politiky v USA povzbudí akcie k růstu. Růst však nevydrží déle než pár dní. Z většího nadhledu není kvůli zpomalující globální ekonomice optimismus na akciových trzích na místě," poznamenala.

Pražská burza se podle Terezy Špačkové z Patria Direct od rána obchodovala dost poklidně a nerozhýbaly ji ani výsledky největší české firmy ČEZ. Ty analytiky nijak výrazně nepřekvapily. "Výsledky se příliš nelišily od odhadů trhu a společnost navíc potvrdila svá očekávání pro celý rok 2010," poznamenal Josef Němý z Komerční banky. Nejobchodovanější titul na pražské burze tak dnes oslabil o 0,67 procenta na 871 korun.

Negativní vývoj v zámoří dolehl na mediální CETV, která oslabila o 1,85 procenta na 423,50 Kč, ztráty dalších titulů byly menší. Těžební NWR přišla o procento a čtvrt na 229,10 Kč, Telefónica stagnovala na 450 korunách.

Rozdílně dnes končily banky. Zatímco Erste Bank přišla o 1,30 procenta na necelých 739 korun, Komerční banka si připsala 0,2 procenta na 4010 Kč. Zisk přes 2,5 procenta na 8970 si dnes připsala tabáková Philip Morris.

Objem obchodů v systému SPAD je za dnešek necelých 0,8 miliardy korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,4 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK