Nejasná budoucnost naší Policie

12.08.2010 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Českým strážcům zákona se podařilo dopadnout Tomáše Pitra, což je bezesporu úspěch. Realita všedního dne je ovšem mnohem více tristní.

Okurková sezona v novinách je v plném proudu, což je možné pozorovat i na stránkách novin. Událostí měsíce července bylo bezpochyby zadržení Tomáše Pitra ve Švýcarsku, a naše deníky toho řádně využily. Kromě faktických údajů a životopisu Tomáše Pitra až do doby předlistopadové jsme se mohli dozvědět o láhvi vína pro šéfa týmu policistů či o tom, že Pitrův pes skončil v péči švýcarských úřadů.

Co je však mnohem závažnější pro budoucnost naší Policie, je její stav. Z hlediska medicínského by se snad dal nazvat pokročilou artrozou. Některé údy sice občas zafungují nad očekávání dobře, větší část je však zatuhlá, nebo téměř nehybná.

Nelze na tomto místě nevzpomenout události před několika lety, kdy došlo ke slavnostnímu předávání několika set nových služebních octavií na brněnském okruhu, za pyšného nadýmání se tehdejšího ministra vnitra Langera.


Kdo šetří, má...


S ironickým úsměvem dnes můžeme číst o tom, že policista v Břeclavi jel do Lednice vyšetřovat loupež na kole, neboť měsíční příděl pohonných hmot byl již vyčerpán. A podobně jsme se v minulých měsících mohli dozvědět o tom, že se šetří i na teplé vodě na služebnách, hlídky chodí k silnicím pěšky nebo počítače v policejních službách i několikanásobně překročí svou morální životnost. Jsou to situace, kdy je nutné si položit otázku, jak dlouho jsou ochotni běžní policisté pracovat v takových podmínkách. Čteme-li o tom, že řada z nich odchází ze služebního poměru s nárokem na výsluhu, pak se jim nelze ani divit. Kdo z běžných zaměstnanců by toleroval takové podmínky?

Prodloužený víkend na začátku července byl poznamenán vysokém počtem úmrtí na silnici. Reakce byla očekávatelná. Právě uplynulý víkend byl již třetím v pořadí, na který Policie ČR avizovala velké množství kontrol. Aniž bych měl hodnověrná data, z vlastní zkušenosti mohu říci, že jsem přes stovky najetých kilometrů na silnicích všech tříd i dálnicích potkal jedinou hlídku. A nejsem v tom sám. Vrcholem celé akce pak má být prováděná kontrola lékárniček. Skutečně nová lékárnička přispěje k větší bezpečnosti na silnicích?


Nezapomeňte na Pavlovův reflex


Finance.cz vzkazují Policejnímu prezidiu: nezapomeňte na Pavlovův reflex. Když I.P.Pavlov zvonil, pes začal slintat, jelikož očekával stravu. Avšak po několikerém zazvonění bez přídělu stravy tento reflex vymizel. A obdobné je to i u řidičů. Na vyhlášení akce Kryštof dříve řidiči většinou zareagovali, neboť policajti se kolem silnic skutečně hemžili. Dnešní vyhlašování podobných akcí lze vnímat jako levnou snahu o větší bezpečnost, neboť akce je a policajti nejsou vidět. A řidiči zareagují podobně jako Pavlovův pes: hrozba kontrolami bude neúčinná.

Je jasné, že když Policie nemá na benzín, tak asi stěží dokáže řádně zajistit svou dostatečnou přítomnost na silnicích. A málokterý šéf bude s radostí stavět početné hlídky, když ví, že mu pak nezbudou peníze např. na šetření loupeží. A tak pořád dokola. Jak z toho ven? Stát už bude muset jednou provždy stanovit jasnou koncepci toho, co je „mandatorní veřejnou službou“. Jako máme mandatorní, zákonem stanovené výšky sociálních dávek apod., podobně by nebylo od věci s ohledem na současné dění zákonem stanovit, jaká je nejnižší možná úroveň státních služeb a na ni by musely být peníze vždycky, bez ohledu na krizi či změnu vlády. Jinak zjistíme, že jsme se prošetřili k naprosté nicotnosti.

Novopečený ministr vnitra John je najednou udiven, že i on musí šetřit a bude muset propouštět. Možná to bude mít ujednodušené tím, že policisté odejdou ze sboru sami. A nastane trapná situace: na policejních dvorech budou stát zánovní octavie s prázdnými nádržemi, které navíc nebude mít kdo řídit.

A po Tomáši Pitrovi už neštěkne ani pes...

Autor článku

Vít Doležálek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU